1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Susien aiheuttamat ongelmat jatkuneet Sotkamossa – riistakeskus myönsi jo toisen poikkeusluvan

Suomen riistakeskus myönsi poikkeusluvan yhden suden pyyntiin Kainuussa. Lupa on toinen tänä talvena. Poikkeuslupa-alueesta suurin osa sijaitsee Sotkamon itäosassa, alue sijoittuu myös Kuhmon puolelle kunnanrajan läheisyydessä.

Kotimaan uutiset
Susi seisoo lumessa.
Seppo Nykänen / Yle

Poikkeuslupa-alueella sudet ovat toistuvasti liikkuneet lähellä asutusta, minkä vuoksi koulukyydityksiä on järjestetty lapsille heidän kotipihastaan saakka. Petoyhdyshenkilöt ovat dokumentoineet viimeisen puolentoista kuukauden aikana yli 30 erillistä tapahtumaa, joissa sudet ovat käyneet joko lähellä pihaa tai jopa aivan pihoilla.

Lisäksi sudet ovat alueella tappaneet ainakin kolme koiraa ja vahingoittaneet yhtä. Maaseutuelinkeinoviranomainen ja petoyhdyshenkilö ovat tarkastaneet sunnuntaina viimeisimmän suden tappaman koiran.

Poikkeuslupa on myönnetty rajatulle alueelle, missä vahinkoja ja ongelmia on tapahtunut eniten. Lupa on voimassa 20 vuorokautta.

Poikkeusluvassa on ehto, jonka mukaan pyynti voidaan aloittaa vasta, kun susi on tullut päätöksen antamisen jälkeen sadan metrin päähän tai lähemmäksi asuttua rakennusta tai kun katkeamattomalla jäljityksellä voidaan varmistaa pyynnin kohdistuminen juuri tähän asuinrakennuksen tuntumassa vierailleeseen yksilöön. Pyynti voidaan myös aloittaa vastaavalla tavalla koiravahinkokohteelta.

Lue seuraavaksi