Fidži karsii lipustaan brittivallan tunnukset

Uusi lippu nousee salkoon itsenäisyyden 45-vuotisjuhlissa syksyllä. Lipun tulee olla ylpeästi fidžiläinen, sanoo pääministeri.

Ulkomaat

Tyynenmeren saarivaltio Fidži poistaa Britannian siirtomaasymbolit lipustaan ja korvaa ne itsenäisyyttä juhlivalla tunnuksella, kertoo pääministeri Voreqe Bainimarama.

Fidžin merensinisen lipun vasemmassa yläkulmassa on pienenä Britannian Union Jack-lippu. Oikealla laidalla on brittiaikaisesta vaakunasta periytyvä vaakunakilpi: Englannin Pyhän Yrjön punainen risti, kookospähkinää pitelevä leijona ja rauhankyyhky sekä entisen emämaan arvostamat luonnonvarat sokeriruoko, kookospalmu ja banaaniterttu.

Vuonna 1970 käyttöön otettu lippu on palvellut valtiota hyvin, mutta aika on ajanut siirtomaa-asemasta kertovien symbolien ohi, sanoo Bainimarama. Uuden lipun tulee hänen mukaansa heijastaa Fidžin nykyistä asemaa modernina ja aidosti itsenäisenä valtiona.

Lipusta järjestetään kansallinen suunnittelukilpailu. Sen päätteeksi lippu on määrä nostaa salkoon lokakuussa, jolloin Fidži viettää itsenäisyytensä 45-vuotispäivää.

– Lopputuloksen pitää symbolisoida kansakunnan yhtenäisyyttä ja olla ainutlaatuisesti ja ylpeästi fidžiläinen, Bainimarama sanoi.

Uusi-Seelanti äänestää omasta muutoksestaan

Bainimarama on ennenkin siivonnut siirtomaavallan rippeitä Fidžin julkisesta kuvasta. Englannin kuningattaren syntymäpäivä poistettiin kalentereista vuonna 2012. Kuningatar Elisabet on poistettu myös rahasta.

Union Jack on edelleen Australian, Uuden-Seelannin ja Tuvalun lipuissa. Uudessa-Seelannissa asiasta järjestetään sitova kansanäänestys ensi vuonna. Pääministeri John Key haluaisi lippuun hopeisen saniaisen, jota Uuden-Seelannin rugbyjoukkue käyttää tunnuksenaan.

Myös Australiassa on aaltoillut keskustelu lipun muuttamisesta ja jopa maan eroamisesta Britannian entisten siirtomaiden Kansanyhteisöstä. Siten Elisabet ei enää olisi nimellisestikään Australian johtaja. Ero torjuttiin kansanäänestyksessä vuonna 1999.