Äitiyspakkaus kehittyy mutta pahvilaatikkosänky pysyy – vertaile videolta eri vuosikymmenten pakkauksia

Nettijuttu pahvilaatikossa nukkuvista suomalaisvauvoista on brittiläisen BBC:n kaikkien aikojen somehitti. Äitiyspakkaukset ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet ratkaisevasti, mutta yksi asia pysyy: laatikosta saa yhä lapselle oivan ensisängyn.

terveys
Äitiyspakkaus 60-luvulta.
Eino Telkinen / Yle
Potkuhousut 80-luvun äitiyspakkauksesta.
Turun terveydenhuoltomuseossa on esillä kolme äitiyspakkausta: pakkaukset 1960-, 1980- ja 2010-luvulta.

Yksi Suomen kuuluisimmista keksinnöistä on äitiyspakkaus. Se lanseerattiin jo ennen sotia, mutta vasta kriisivuosien jälkeen pakkauksia alettiin systemaattisesti antaa syntyneiden lasten vanhemmille.

Aika pian äidit oivalsivat, että pahvilaatikko on sopivan mittainen vauvan ensimmäiseksi sängyksi. Tähän sitä käytetään edelleenkin.

BBC:n nettijuttua pahvilaatikossa nukkuvista suomalaisvauvoista on jaettu somessa yli miljoona kertaa.

1960-luvun pakkauksen kulmakivi oli pesuvati

Turun terveydenhuoltomuseossa on esillä kolme äitiyspakkausta: pakkaukset 1960-, 1980- ja 2010-luvulta.

Turun Terveydenhuoltomuseon ystävien yhdistyksen puheenjohtaja Anneli Niemi kertoo, että 1960-luvun pakkauksessa kenties monikäyttöisin esine oli pesuvati.

– Sitä on käytetty sekä lapsen pesemiseen että lapsen vaatteiden hauduttamiseen hellalla. Monet vauvanvaatteista olivatkin silloin valkoisia, koska niitä oli helppo haudutella. Ei ollut pesukoneita eikä kylpyhuoneita, joten se oli suuri apu, toteaa Niemi.

Pesuvati toimi vuosikymmeniä sitten suihkun korvikkeena.

– Ensin laitettiin pesuvatiin lämmintä vettä ja mitattiin, että se on kädenlämpöistä. Ihan niin kuin nykyään pestään suihkulla siinä sitten pestiin vauvan peppu, esittelee Niemi.

Aikoinaan äitiyspakkauksen sai vain, jos muisti käydä neuvolassa.

– Neljän ensimmäisen raskauskuukauden aikana piti ainakin kerran käydä neuvolassa, jotta sai äitiyspakkauksen. Näin saatiin selville, oliko äidillä jokin tauti, kuten verenpainetauti tai jopa sukupuolitauti, kertoo Niemi.

1960-luvun pakkauksen kulmakivi oli pesuvati
Eino Telkinen / Yle

1980-luvulla äitiyspakkaus sai väriä

1980-luvulla kaikki äitiyspakkauksen vaatteet eivät enää olleet valkoisia. Vaaleanpunaista ja vaaleansinistä ei jostain syystä kuitenkaan suosittu, naurahtaa Anneli Niemi.

– Turkoosi, ruskea ja harmaa olivat aika käyttökelpoisia värejä, kun voimassa oli jako tyttöjen ja poikien väreihin. Kun koskaan ei tiennyt kumpi syntyy, piti pelata varman päälle, sanoo Niemi.

Kun koskaan ei tiennyt kumpi syntyy, niin piti pelata varman päälle.

Anneli Niemi

1980-luvulla äitiyspakkauksessa oli mukana lasten laulukirja – myös ruotsiksi.

– Kyllähän se lasten laulattaminen ja lorujen lukeminen oli tärkeää jo silloin. Siitähän se elämä lähtee vielä nykyäänkin, kertoo Niemi.

Uusimmastakin äitiyspakkauksesta voi tehdä lapselle ensisängyn

Maailmalla puhutaan ja kohutaan suomalaisesta äitiyspakkauksesta. Niemi on tyytyväinen siihen, että suomalainen lastenhoito saa julkisuutta. Uutisointi on kuitenkin saanut kummallisen sävyn.

Äitiyspakkaus 80-luvulla
Sukupuolineutraali asu 1980-luvulta.

– Sanotaan, että suomalaiset ovat pahvilaatikossa kasvanut kansa. Tietysti se osin pitää paikkansa, mutta ei siinä mitään pahaa ole, toteaa Niemi.

Uusimmankin äitiyspakkauksen laatikko kelpaa mainiosti ensisängyksi.

– Laatikkoa on koristeltu ja pehmennetty. Se on oikein hyvä sänky vastasyntyneelle. Sitten kun lapsi kasvaa, voi ostaa isomman sängyn, sanoo Niemi.

Äitiyspakkaus on tärkeä osa suomalaista terveydenhuoltoa

Anneli Niemi kertoo löytäneensä vanhan lastenhoito-oppaan 1940-luvulta, jossa kerrottiin, että lapselle tulisi antaa sokerivettä.

– Nykyään suositellaan, että jos äidinmaidon lisäksi jotain annetaan, niin puhdasta vettä. Näin ne ajat muuttuvat, sanoo Niemi.

Myös äitiyspakkaukset ovat kehittyneet sitä mukaa kun tietämystä lastenhoidosta on karttunut.

– Jälkeenpäin on voitu todeta, että äitiyspakkauksessa on ollut joskus sellaistakin tavaraa, jota nykyään ei pidetä lapselle parhaaksi. Aina on kuitenkin jaettu sitä sillä hetkellä parasta tietoa, sanoo Niemi.

Anneli Niemi ylistää suomalaista äitiyspakkausta.

– Onhan tämä äitiyspakkaus ollut yksi kulmakivi sille, että suomalaiset lapset ovat kehittyneet näin terveiksi, sanoo Niemi.

Turun terveydenhuoltomuseossa on esillä kolme äitiyspakkausta: pakkaukset 2010-, 1980- ja 2010-luvulta.
Katso Yle Turun uutisjuttu äityspakkauksista.