1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Taas uusi keksintö lumenluontiin – katso, miten sähkölapio toimii

Lumityövälineitä ei yleensä hamstrata alennusmyynneistä etukäteen, vaan niitä ostetaan tarpeen tullen. Lihasvoimaa vaativien kolien ja lapioiden lisäksi lumitöihin on tarjolla yhä enemmän sekä polttomoottori- että sähkökäyttöisiä laitteita.

Kotimaan uutiset
Lumi lentää.
Ari Uusitalo näyttää, miten sähkölapio lennättää lunta.

Lumitöitä on saanut paiskia tänä talvena lähes kaikissa Suomen kolkissa – ja se näkyy myös vilkastuneessa lumityökalukaupassa.

Suomalainen säntää lumilapio ja -kolaostoksille useimmiten vasta, kun lunta on satanut niin paljon, että lumitöihin on lähdettävä. Ja sekin edellyttää, että vanha väline on rikki tai hukassa.

Sähkölapio muistuttaa varsipölynimuria ja sopii parhaiten kevyen pakkaslumen poistoon.

Juha Simola

– Jopa satojen eurojen polttomoottorilinkoja ostetaan lumen satamispäivinä. Myös puutarhatraktoreihin ostetaan lisävarusteiksi lumilinkoja, vaikka ne maksavat lähes saman verran kuin se puutarhatraktori, kertoo rautakauppias Juha Simola.

Asiakkaita askarruttaa usein, mikä työkaluista on paras.

– Yleensä sitä kysytään, onko tämä hyvä? Vastaus riippuu tietysti käyttötarkoituksesta. Kestävyys ja laatu kiinnostavat myös, sanoo Simola.

Lumityökalujen hintahaitari on suuri. Perinteisen lapion saattaa saada parilla kympillä, kolien hinnat ovat 50-100 euron luokkaa ja lumilingoista pitää pulittaa useita satasia, yli tuhannen euron koneitakin on tarjolla.

Yleensä satasia maksavia lumityökaluja ostavat Simolan mukaan omakotitalossa asujat ja mökkien omistajat.

Kolalapio vallannut markkinoita

Yksinkertaisimpia välineitä lumitöihin on niin sanottu kolalapio, joka on Simolan mukaan jo pitkälti korvannut perinteisen lumikolan.

– Sillä on helppo työntää lumet pois rappusten edestä, terasseilta ja patioilta, ja nostellakin vähän. Se on korvannut aika paljon lumikolan käyttöä, koska se on helppo ja kevyt.

Kolalapio ja kattokola ovat melko tuoreita keksintöjä, mutta niitäkin tuoreempi on sähköinen lumilapio.

Soittokierros Jyväskylän seudun rautakauppoihin paljastaa, että sähköistä lumilapiota on toistaiseksi tarjolla vain harvoissa paikoissa, eikä se ole vielä villinnyt lumenluojia. Noin sadan euron hintainen laite on ase lähinnä kevyttä pakkaslunta vastaan.

– Se muistuttaa varsipölynimuria ja sopii parhaiten kevyen pakkaslumen poistoon. Sillä lähtee helposti pieneltä alueelta lumi lentoon. Se on kuin pieni, sähköllä toimiva lumilinko. On niitä jokunen myytykin, mutta enimmäkseen se naurattaa ihmisiä, sanoo Simola.

Simola kertoo itse tekevänsä lumitöitä isoilla koneilla, lähinnä pyöräkuormaajalla. Lumityöt eivät häntä kyllästytä.

– Odotan innolla joka vuosi lunta, koska olen aktiivinen moottorikelkkailun harrastaja. Lumi kuuluu Suomen talveen, summaa Simola.

Juha Simolaa haastatteli Yle Keski-Suomelle Heli Kaski ja Ari Uusitaloa Jussi Lindroos.

Lue seuraavaksi