Missit luovat julkisuuskuvaansa somessa – kisoihin voi päästä selfiellä

Perinteiseen työhakemukseen selfie-omakuva voi olla liian radikaali, mutta kauneuskilpailuihin niillä kelpaa pyrkiä. Kuvien jakaminen on lisännyt myös missikilpailuiden näkyvyyttä.

Kotimaa
Alina Voronkova ja Nina Väisänen
Alina Voronkova oli ainut Mikkelin neito -kisan osanottajista, jolla oli oma selfie-keppi. Nina Väisänen oikealla.Ari Huomolin / Yle

Sunneva Kantola järjestää Miss Suomi -kisoja ja manageroi missejä työkseen. Hänen mukaansa kuvasovellusten käyttö ja kuvien jako on nyt parissa vuodessa "räjähtänyt" kauneuskilpailujen yhteydessä.

– Kilpailijat hyödyntävät sovelluksia ja niitä kehotetaankin käyttämään. Fanit haluavat nähdä, mitä tapahtuu, joten kuvat ovat siihen helpoin tapa.

Kantolakin kouluttaa misseiksi haluavia sekä tittelin saaneita voittajia sosiaalisen median käytössä, sillä siitä on hyötyä kisan ja kisailijoiden näkyvyydelle.

– Mainonnan puolesta se on ihan lyömätön vaihtoehto. Luulen, että oikein käytettynä se on ihan oikea kanava saada viestiä perille. Tietysti täytyy tietää, millaista viestiä haluaa viestittää itsestään eteenpäin, sanoo Kantola.

"Instagram inspiroi mua"

Myös Mikkelin neito -kisaa järjestävä Nina Väisänen on samoilla linjoilla Kantolan kanssa. Kuvat ja valloillaan olevat urheilutrendit vaikuttavat myös paikalliskilpailuihin.

– Enemmän mennään sporttisuuteen. Ennen kauneusihanteet oli langanlaihaa. Ei silloin paljon selfieitä otettu. Mun mielestä pikkukaupungin kisat voi pikkaisen poiketa näistä suuremmista Miss Suomi -kilpailuista. Niissä on aina ne tietyt kriteerit. Mun mielestä on hyvä, että ei mennä kaikki samalla kaavalla.

Alina Voronkova ja Nina Väisänen
Viikonloppuna Mikkelin neidoksi valittu Alina Voronkova sekä tapahtuman järjestäjä Nina Väisänen piipahtivat vieraana Etelä-Savon radion lähetyksessä. Tämä kuva on otettu selfie-kepillä.Alina Voronkova

Tämän vuoden Mikkelin neito -kisan voittanut Alina Voronkova oli hakenut kisaan muun muassa itsestä otetulla selfie-kuvalla. Voronkova myöntää harrastavansa todella paljon kuvien ottamista, mutta kohteiksi päätyvät myös kaverit ja erilaiset tilanteet.

– Otan tosi paljon tilannekuvia. Haluan jättää muiston puhelimeen, että voin katsoa missä olen ollut ja ketä tapaillut. Se on vähän niin kuin mun päiväkirja. Kyllä Instagram inspiroi mua ja haluan olla muillekin inspiraation lähde, Voronkova toteaa.

Miss Suomi -kisasta vastaava Sunneva Kantola ei etsimällä etsi kauniita kisaajaehdokkaita sosiaalisesta mediasta, vaan missiorganisaatiossa luotetaan perinteiseen haku- ja ilmoittautumisprosessiin. Sikäli hakemukseenkin on mahdollista laittaa mukaan omakuvia, kuten Voronkovakin teki.

– Ei me kuljeta hakemassa ehdokkaita, mutta jos näen wau-ilmestyksen, niin kehotan hakemaan mukaan, sanoo Kantola.