1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uskottomuus

Uskottomuus nostaa päätään kirkon perheneuvonnassa

Lomien jälkeinen aika näkyy piikkinä perheasiain neuvottelukeskuksessa. Lomalla parisuhde ja tyytymättömyys nousevat esille, minkä vuoksi pariskunnat päättävät lähteä hakemaan apua. Viime vuonna neuvottelukeskukseen hakeuduttiin usein myös uskottomuuden vuoksi.

uskottomuus
Aitaan kiinnitetty niin sanottu rakkauslukko, josta toinen nimi on tussattu yli.
YLE

Kajaanin seurakunnan ylläpitämässä perheasiain neuvottelukeskuksessa jonojen on huomattu kasvavan lomien jälkeen. Piikit ovat huomattavissa alkuvuodesta sekä kesälomien jälkeen. Johtaja Aune Hiltunen kertoo, että esimerkiksi viime viikolla tuli hurjan paljon uusia asiakkaaksi haluavia. Uusille asiakkaille keskimääräinen odotusaika on tällä hetkellä noin 3–4 viikkoa.

– Pyrimme ohjaamaan asiakkaita myös esimerkiksi kriisikeskukseen, jos sieltä saisi aikaisemmin ajan. Myös perheneuvolaan joudutaan odottamaan pitkiä aikoja.

Pariskuntien yleisin syy perheasiain neuvottelukeskukseen hakeutumisen ovat keskinäiset vuorovaikutussuhteet.

– Ei enää puhuta tai rohjeta ottaa puheeksi. On hakattu päätä niin monta kertaa seinään, ettei puhumisesta tunnu olevan apua. Tai sitten on jatkuvaa riitelyä. Puhutaan ja riidellään, mutta asioissa ei päästä eteenpäin, Hiltunen selvittää.

– Lomalla yhdessä ollessa ehkä puhutaan parisuhteen asioista. Havaitaan, että ollaan tyytymättömiä ja päätetään lähteä hakemaan apua, jos jotakin olisi vielä tehtävissä, hän jatkaa.

Kun pariskunnasta vain toinen hakeutuu asiakkaaksi perheasiain neuvottelukeskukseen, syynä ovat yleensä eropohdinnat.

– Mietitään, vieläkö tässä jaksaa yrittää tai jatkaa vai olisiko ero siten se vaihtoehto, Hiltunen kuvailee.

Yhdessä avataan solmuja ja mietitään edellytyksiä jatkolle

Viime vuonna Kajaanin perheasiain neuvottelukeskuksessa erikoisuutena edellisvuosiin verrattuna nousi uskottomuus, joka oli kolmen yleisimmän syyn joukossa, miksi pariskunnat hakeutuivat neuvottelukeskukseen. Aune Hiltusen mukaan uskottomuus ei ole Kainuussa noussut koskaan aiemmin yhtä korkealle.

Ei enää puhuta tai rohjeta ottaa puheeksi. On hakattu päätä niin monta kertaa seinään, ettei puhumisesta tunnu olevan apua.

Aune Hiltunen

Käyntikertoja per asiakas oli viime vuonna keskimäärin kuusi, kun aiemmin luku on vaihdellut 7–9 välillä.

– Käyntikertojen määrä riippuu siitä, millaisen asian kanssa tänne tullaan ja miten puolisot lähtevät työskentelemään asian hyväksi. Joillekin riittää 2–3 kertaa ja jotkut käyvät 20 kertaa, sanoo Hiltunen.

Hän kertoo, että kynnys tarttua puhelimeen ja soittaa heille on yleensä aika korkea varsinkin vanhemmilla ikäluokilla. Sen sijaan nuoret, 20–30-vuotiaat, osaavat ja rohkenevat hakea apua ihan eri tavalla.

– Se on mahdottoman positiivista, että tartutaan heti asioihin ja kysytään, pääsisikö puhumaan. Silloinhan on vielä jotakin tehtävissä, jos ei ole odotettu 5–6 vuotta.

Hiltunen arvelee, että useimmat saavat apua perheasiain neuvottelukeskuksessa käynneistä.

– Joillekin apu on sitä, että selvitetään solmuja ja löydetään yhteinen ymmärrys ja halu jatkaa yhdessä eteenpäin. Joillekin saatu apu on sitä, että päädytään eroon. Asiat selkiytyvät niin paljon, että huomataan, ettei enää ole edellytyksiä jatkaa yhdessä.

Lue seuraavaksi