1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kaisa Mäkäräinen sai oman kannustuslaulun – asialla huumorimusiikin tuntematon veteraani

Ammu Kaisa -kappale tehtiin kannustukseksi ampumahiihdon MM-kisoihin valmistautuvalle Kaisa Mäkäräiselle. Kappaleen takana on nurmeslainen muusikko Sauli Suomalainen.

Kuva: Yle

Nurmeslainen hoivakotiyrittäjä Sauli Suomalainen on huumorimusiikkipiirien tuntematon suuruus. Hänen kynästä, tai oikeammin päästä, on syntynyt parin vuosikymmenen aikana kuusi levyllistä kappaleita. Suomalainen ei nimittäin osaa soittaa itse lainkaan mitään instrumenttia.

– Lumitöitä tehdessä ja imuroidessa tulee mieleen valmiita kappaleiden aihioita. Kerron ne sitten eteenpäin ystävälle, joka tekee kappaleet.

Suomalaisen nurmeslainen hovituottaja ja muusikko on myösAmmu Kaisa-kappaleen (siirryt toiseen palveluun)takana.

Kappale on kunnioitusta Mäkäräisen hienoa uraa kohtaan.

Sauli Suomalainen

– Miltä se muuten kuulostaa, Suomalainen kysyy puhelimessa. En ole itse kuullut sitä lopullista versiota lainkaan, tuliko siihen kertosäkeeseen efektejä niin kuin ajattelin?

Lopputulos on omanlaatuinen, kuten suurin osa Suomalaisen muistakin kappaleista.

– Kyllä tämä kappale on kunnioitusta Mäkäräisen hienoa uraa kohtaan. Onhan siinä mukana toki vähän abstraktimpaakin juttua sanoituksessa.

Kertosäkeessä Mäkäräistä kannustetaan muun muassa ampumaan "varikset". Viittaako se Kaisa Varikseen?

– Ei oikeastaan. Olisi siihen voinut harakankin laittaa. Se on vähän vaikea selittää. Kyllä minullekin siitä Kaisa Varis tuli mieleen, mutta ei se sitä tarkoita.

Kappale Sotkamon Jymylle valmiina – ei pysty julkaisemaan

Mäkäräiselle omistettu kappale ei ole ainoa Suomalaisen tekemä fanilaulu. Hän voitti vuonna 2010 joensuulaisen jalkapallojoukkue Jippo Joensuunkannatuslaulukilpailun (siirryt toiseen palveluun). Kappale elää kulttimaineessa seuran kannattajien piirissä.

Olisi siihen voinut harakankin laittaa.

Sauli Suomalainen

– Jippo kappale syntyi siitä, kun minulla oli valmiina kappale_ Nipo nippon_. Laitoin sen päälle sitten sanat Jiposta. Siltä pohjalta se tehtiin, vaikka se jäikin vähän puolitiehen, Suomalainen muistelee.

Suomalaisella on pöytälaatikossa myös kannatuslaulu pesäpallojoukkue Sotkamon Jymylle. Sitä ei voi kuitenkaan julkaista.

– Olen nimittäin Kiteen Pallon kannattaja. Silloin se soisi Sotkamossa myös Kiteen vieraspeleissä.