Rimpparemmi Hölmöläisten hommissa

Rimpparemmin tanssisalissa on valmistunut koko perheelle suunnattu tuttuihin kansantarinoihin perustuva Hölmöläiset–esitys. Koreografi, lastenkulttuurin valtionpalkinnon saanut Riku Immonen, kertoo hölmöläistarinoiden sopivan hyvin nykyaikaan. Esimerkkejä ei tarvitse kaukaa etsiä.

Riku Immonen
Rimpparemmi / Hölmöläiset
Arto Liiti / Rimpparemmi

Hölmöläiset on koko perheen esitys, jonka pohjana ovat osin tutut kansantarinat. Niiden lisäksi Riku Immonen on kirjoittanut esityksen sisään muutamia uusiakin hölmöilyjä, mutta ei paljasta niistä sen enempää. Hän on varma, että lapset huomaavat ne kyllä, tai sitten ei. Kaikki tyynni ne ovat samaa satua, josta ei inhimillisyyttä puutu.

Riku Immosen mukaan inhimiillinen toiminta on kauempaa katsottuna silkkaa hölmöilyä, hyvässä uskossa tehdään ja touhutaan ja toivotaan parasta.

- Hölmölän touhu on hyväntahtoista huseeraamista. Siinä ei tehdä kenellekään tahallaan pahaa. Onneksi lapset ole vielä tukahduttaneet sisäistä hölmöläistään ja heille onkin hienoa esittää tätä, Riku Immonen sanoo.

Aikuiset eivät kuitenkaan saa Immoselta synninpäästöä. Hänen mukaansa muun muassa lastenkulttuurista sääästäminen on silkkaa hölmöilyä ja vielä pahinta laatua.

Hölmöläisiä olemme me

Hölmöläistapahtumat saavat alkunsa, kun eräänä päivänä KomppaRemminNiemen kylään tupsahtaa neljä kulkijaa. Uudet tulokkaat kummastuttavat erikoisilla tavoillaan ja tempauksillaan. Mutta sepä kyläläisiä vasta ihmetyttääkin, kun Hölmöläiset onnistuvat päättömissä pyrkimyksissään!

- Hölmöläiset vaikuttavat ensin pöhköiltä, mutta kun heitä seuraa tarkemmin, huomaa heidän olevan aivan tavallisia ihmisiä askareissaan. Tunteella mennään ja järki on välillä vähän hukassa, koreografi Riku Immonen toteaa.

Harjoiteltuaan tovin Rimpparemmin kanssa Hölmöläiset- esitystä Immonen oli valmis myöntämään hiukan enemmän. Hän löytää myös omasta toiminnastaan puhdasveristä Hölmöläisyyttä.

- Kyllä se tanssikin on välillä täyttä Hölmöläisten hommaa. Sinkoillaan sinne tänne. Mutta kun sen saa toimimaan, on se sitten kerrassaan hienoa, Riku Immonen toteaa.

Ensi-ilta Sodankylässä

Hölmöläisten ensi-ilta on poikkeuksellisesti kotipaikkakunnan ulkopuolella, Sodankylässä 3.2.2015. Heti seuraavana päivänä Hölmöläiset seikkailevat Ylitorniolla ennen kuin tulevat kotiyleisön luokse Korundiin torstaista lauantaihin 5.-7.2. Rovaniemen esitysten liput ovat myynnissä Korundissa.

Esityksen koreografiasta vastaa Riku Immonen ja sävellyksestä Rimpparemmin viulisti Valtteri Valo. Esityksen musiikin toteutuksessa on yhteistyössä Lapin kamariorkesterin puhallinkvintetti, joka nähdään ensi-iltanäytöskaudella lavalla yhdessä Rimpparemmin esiintyjien kanssa.