Asu ilmaiseksi paratiisissa – talovahti säästää matkakustannuksissa

Talovahti eli "house sitter" viettää lomansa toisen ihmisen kodissa tämän ollessa matkoilla. Tarkoituksena on, että molemmat osapuolet hyötyvät. Talovahti saa edullisen tai jopa ilmaisen yöpymispaikan ja asukkaan ei tarvitse murehtia varkaista tai siitä, mihin hän saa lemmikkinsä hoitoon.

ilmiöt
Riku ja Ansku Balilla talovahteina
Riku Pöljö

Ulkomaanmatkan voi viettää turisteja vilisevän hotellikompleksin sijaan myös paikallisen ihmisen omassa kodissa, kun asukas itse on matkoilla. Talovahtina toimiminen mahdollistaa kohdemaahan tutustumisen edullisesti ja samalla pääsee keskelle tavallisten paikallisten elämää.

Verkossa on paljon sivustoja, jotka välittävät talo- tai lemmikkivahteja. Käytännöt asumisen kustannuksista vaihtelevat: osa asunnon omistajista pyytää asunnossa oleskelusta pientä vuokraa ja osa taas päästää taloonsa aivan ilmaiseksi.

koira Balilla
"Balikoirat" ovat lujaa tekoa. Asha ottaa rennosti Balin kuumuudessa.Riku Pöljö

Riku Pöljö lähti kesällä 2013 tyttöystävänsä Annamari Säterin kanssa Balille talovahdeiksi. Matkalaiset maksoivat vähän vuokraa, mutta huomattavasti vähemmän, kuin jos he olisivat vuokranneet talon ilman sopimusta talovahtina olemisesta.

Voiko koiran tappaa purukumilla?

Kuukauden ajan Pöljö ja Säteri pitivät silmällä talon lisäksi asukkaiden seitsemän kuukauden ikäistä sekarotuista Asha-koiranpentua. Tehtävä osoittautui yllättävän haastavaksi jo alkumetreillä.

– Ensimmäisenä päivänä jätimme reppuun pussin xylitol-purkkaa ja lähdimme hetkeksi läheiseen ruokakauppaan. Sillä välin koira pudotti repun lattialle, avasi sen ja järsi aika paljon purkkaa. Se aiheutti sydämentykytystä heti siihen alkuun. Tyttöystäväni otti asiasta ehkä vähän enemmän stressiä, muistelee Pöljö.

Pentu oli kuitenkin kaikkien onneksi vahvaa tekoa oleva "balikoira".

Kuva talovahdin talosta Balilla
Riku Pöljö voi suositella talovahdiksi ryhtymistä kaikille.Riku Pöljö

– Soitin koiran omistajalle ja kerroin, että näin on tapahtunut. Omistaja totesi, että voithan sinä eläinlääkärille soittaa, mutta eiköhän se selviä. Se on sellainen balikoira. Kuulemma sama koira oli järsinyt uima-altaan huoltoon käytettyä klooritablettia. Kovaa tekoa tuntui olevan, Pöljö nauraa.

Hyvä diili

Pöljö suosittelee talovahtina olemista lämpimästi kaikille.

– Varsinkin, jos saa ottaa sen loman kannalta. Kyllä talovahtina saa paljon enemmän kontaktia paikalliseen kulttuuriin. Meidänkin talon alueella oli paljon paikallisia asukkaita ja palveluita. Ystävystyimme naapurin pesulanpitäjän kanssa, Pöljö kertoo.