Sää ja suunnitteluvirhe riesana Vehkalammen kuplahallin pystytyksessä

Jyväskylän Vehkalammen kuplahallin pystytystä ovat hidastaneet ensin luonnonvoimat ja sitten suunnitteluvirhe. Halli oli määrä saada pystyyn jo viime viikolla, mutta pystytyksessä sen tukikaapeleissa paljastui suunnitteluvirhe.

Jyväskylä
Hallin sijoituspaikka on Vehkalammen urheilupuistossa.
Hallin sijoituspaikka on Vehkalammen urheilupuistossa.Jyväskylän kaupunki

Viime viikolla jalkapallohallin pystytysvalmius jo pitkällä. Talkoolaiset urakoivat myöhään tiistai-iltana ja vetivät hallin päälle tulevia tukiverkkoja ja kaapeliverkkoja levälleen. Siinä vaiheessa urakoitsijan edustaja huomasi, että kaapeleissa on jotain vikaa.

Kaikkia kaapelinpäitä ei olisi saatu kiinni niin kuin ne oli suunniteltu.

Pasi Korhonen

– Selvisi, että kaapeliverkossa oli harmillinen suunnitteluvirhe. Heti viime viikolla saatiin uusi suunnitelma kaapeleista ja korjaukset lähti työn alle. Kaapeleiden korjaus pitäisi valmistua tiistaina tai keskiviikkona. Jos sää sallii niin yritetään uudestaan nostaa hallia loppuviikolla ylös. Torstaille ja perjantaille on luvattu suhteellisen hyvää keliä, kertoo rakennuttajakonsultti Pasi Korhonen hallin pystytyksestä vastaavasta Inmeco Oy:stä.

– Kaikkia kaapelinpäitä ei olisi saatu kiinni niin kuin ne oli suunniteltu. Toisekseen hallin korkeus olisi tullut vääräksi, jolloin hallin laelle olisi voinut lunta ruveta kinostumaan ja käydä niin kuin kävi Kemissä joku aika sitten, että halli tuli alas ilmeisesti lumen painosta, tarkentaa Korhonen.

Jyväskylän Vehkalammen kuplahallia on yritetty saada ylös useampaan kertaan. Talkootöissä on huhkinut parhaimmillaan kuutisenkymmentä miestä. Ensiksi pystytys tyssäsi liialliseen lumisateeseen. Hallin ankkuriseuroina ovat JJK, Jyväskylän Pallokerho, Palokan Riento ja Jyväskylän Komeetat.

Vehkalammen kuplahallin pystytys ei ole sujunut kuin Strömsössä.
Vehkalammen kuplahallin pystytys ei ole sujunut kuin Strömsössä.Jani Ilola / Yle

Uutta potkua talviharjoitteluun

Uusi 9.100 neliön kuplahalli täyttää virallisen jalkapallokentän mitat ja siitä tulee korkeimmillaan seitsemänkerroksisen talon korkuinen. Vajaan miljoonan euron halli rakentuu leasing -sopimuksella, joka maksetaan seurojen vuoro-maksuilla.

Onhan se vähän viileä.

Janne Mönkkönen

Hallia on erityisesti toivottu jalkapallon talviharjoittelua varten.

– Jos pelkästään edustusjoukkuetta ajatellaan, niin pääsemme harjoittelemaan täysimittaisella kentällä lähes optimiolosuhteissa. Käyttölämpötilahan on 4-5 astetta, eli onhan se vähän viileä, sanoo JJK:n toimitusjohtaja Janne Mönkkönen.

Ylipainehalli on hyväksytty pystytettäväksi pariksikymmeneksi vuodeksi tilapäisenä ratkaisuna.

Hallin sijoituspaikka on Vehkalammen urheilupuistossa ja se rajautuu lännessä ja pohjoisessa luonnontilaisiin lähivirkistysalueisiin, idässä Wilhelm Schildtin katuun ja etelässä Nisulankatuun.

Alueella ei ole rakennuksia, mutta urheilu- ja virkistyspalvelualueella on kaksi lämmitettyä tekonurmijalkapallokenttää. Osa alueesta on yleistä pysäköintialuetta.

Rakennuttajakonsultti Pasi Korhosta Yle Keski-Suomen uutisiin haastatteli Antti Seppälä.