1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuorojen paluu Vanhalle ylioppilastalolle ei olekaan vielä selvä: Neuvottelut jatkuvat

HYY:n hallituksen puheenjohtaja Mari Kyllönen kertoo, että neuvotteluja kuorojen kanssa on käyty viime syksystä lähtien. Neuvotteluja oli päätetty jatkaa jo ennen Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisuakin. Hallinto-oikeuden ratkaisu koski sääntöpykälää, ei tilojen käyttöoikeutta. Käyttöoikeutta koskeva riita on vireillä käräjäoikeudessa.

Vanha Ylioppilastalo. Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY jatkaa edelleen neuvotteluita musiikkijärjestöjen harjoitustilojen siirtämisestä pois Vanhalta ylioppilastalolta.

Helsingin hallinto-oikeus totesi tammikuun lopussa antamassaan ratkaisussa HYY:n toimineen omien sääntöjensä ja lain vastaisesti, kun se viime vuoden tammikuussa vuokrasi koko Vanhan ylioppilastalon tilausravintolaksi turvaamatta Vanhalla toimivien ylioppilasjärjestöjen asemaa.

HYY vuokrasi Vanhan ylioppilastalon tilausravintolaksi Royal Ravintolat Oy:lle.

Hallinto-oikeuden mukaan ylioppilaskunnan musiikkijärjestöjen häätäminen ylioppilastalosta rikkoo ylioppilaskunnan sääntöjen pykälää, jossa velvoitetaan kiinnittämään huomiota Vanhan ylioppilastalon perinteiden säilyttämiseen ja ylioppilaskunnan ja eri ylioppilasjärjestöjen toiminnan turvaamiseen.

HYY:n hallituksen puheenjohtaja Mari Kyllönen kertoo, että neuvotteluja kuorojen kanssa on käyty viime syksystä lähtien. Neuvotteluja oli päätetty jatkaa jo ennen hallinto-oikeuden ratkaisuakin.

– Hallinto-oikeuden ratkaisu koskee HYYn sääntöjen pykälää, ei Vanhan ylioppilastalon tilojen käyttöoikeutta, sanoo Kyllönen.

– Päätös ei nähdäksemme tarkoita sitä, että kuoroilla olisi heidän väittämänsä perinteiden sanelema käyttöoikeus Vanhan ylioppilastalon musiikkisaliin, jonka HYY omistaa. Oikeuden päätös ei myöskään vaikuta millään tavalla HYY:n ja Royal Ravintoloiden välisen vuokrasopimuksen voimassaoloon tai sisältöön Vanhan ylioppilastalon tilojen käytöstä.

Kiista Vanhan tilojen käyttöoikeudesta on vireillä Helsingin käräjäoikeudessa.

– HYY ei ole potkimassa ketään pois, se on väärä tulkinta. HYY:n intresseissä on se, että kuorot olisivat Vanhalla, mutta millaisilla reunaehdoilla, siitä täytyy keskustella, toteaa Kyllönen.

Hän muistuttaa, että Vanhan vuokraaminen johtui taloudellisista syistä: liiketoiminta vuokrattiin Royal Ravintoloille, jotta Vanhan tappiollinen toiminta saatasiin loppumaan ja jotta HYY:n järjestöjen tasapuolinen rahoitus saataisiin turvattua jatkossakin.