Bongaa muinaisjäänne: museo toivoo havaintoja ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoista

Kuopion museon näyttely vie kävijät sadan vuoden taakse ensimmäisen maailmansodan juoksuhautaan. Museon intendentti toivoo, että näyttely innostaisi ihmisiä etsimään muinaisjäännöksiä maastosta.

kulttuuri
Mataloitunutta juoksuhautaa Siilinjärven Hanhimäellä
Tanja Tenhunen / KUHMU

Kuopion museossa avautuu tiistaina näyttely ensimmäisen maailmansodan jäljistä Pohjois-Savossa. Sodan todellisuuteen voi eläytyä juoksuhautarakennelman, kuvien, piirrosten ja esineistön avulla.

– Näyttely on visuaalisesti erittäin hieno. Siellä on muun muassa video siitä, miltä Siilinjärven Toivalan juoksuhauta näyttää nyt ja kontstruktio kertoo, miltä se näytti alun perin, Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Tanja Tenhunen kertoo.

Näyttelyn tavoitteena on myös kannustaa kävijöitä tutustumaan maastossa vielä näkyviin jälkiin kenttälinnoitteista, joita on esimerkiksi Tervon Vallikankaalla ja Siilinjärven Toivalassa.

Juoksuhaudan tunnistaa mutkittelusta

Saksan pelättiin hyökkäävän mahdollisesti Suomen kautta Pietariin ja sen vuoksi Sisä-Suomeen rakennettiin puolustuslinjoja, joista läntisin, ensimmäinen puolustuslinja, kulki Pohjois-Savon kautta.

Pohjois-Savon alueelta tunnetaan arkistotietojen perusteella viisi paikkaa, joihin on rakennettu linnoitteita. Tenhusen mukaan niitä voi olla enemmänkin.

– Näyttelyä kootessani huomasin, miten vaikeaa tietoa on saada. Venäjä vei mukanaan arkistot vuonna 1917, ja nyt tieto on kiven takana. Toivoisin, että ihmiset lähtisivät retkelle maastoon ja ilmoittaisivat, jos näkevät muodostelmia, jotka voisivat olla juoksuhautoja.

Tenhusen mukaan juoksuhaudan voi tunnistaa esimerkiksi sen mutkittelevasta rakenteesta. Sille oli käytännöllinen syy.

– Jos vihollinen pääsi juoksuhautaan, hän ei voinut ampua suoraan, vaan luoti tyssäsi välivalliin. Samoin sirpaleammuksen sirpaleet eivät levinneet niin laajalle alueelle, kun hauta meni siksakkia, Tenhunen selittää.

Se tuntemattomampi sota

Ensimmäinen maailmansota on monille toista maailmansotaa ja Suomen sotaa tuntemattomampi, Tenhunen arvioi.

– Se voi johtua siitä, että ensimmäisestä maailmansodasta ei ole niin paljon puhuttu. Sodan ei ajatella juuri näkyvän täällä meillä.

Ensimmäisellä puolustuslinjalla – 1. maailmansodan jäljet Pohjois-Savossa -näyttely on avoinna 3.2.–5.9.2015 Kuopion museossa.