1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Periytyvän syövän tutkijalle arvostettu palkinto

Keski-Suomen keskussairaalan kirurgian professori Jukka-Pekka Mecklin saa merkittävän tunnustuksen vuosikymmenten ansiokkaasta paksusuolensyövän tutkimuksesta. Mecklin on maailmalla tunnettu ja arvostettu tutkija.

Kuva: Yle

Kirurgian professori Jukka-Pekka Mecklinin tutkijan ura on kestänyt jo 30 vuotta. Häntä pidetään paksusuolensyövän tutkimuksen pioneerina: hän nauttii maailmalla suurta arvostusta.

Yksi hänen merkittävimpiä saavutuksiaan oli tunnistaa syövälle altistava geenivirhe. Mecklin oli mukaan tutkimusryhmässä, joka löysi yhteyden vuonna 1993. Suomessa geenivirheen on perinyt arviolta 5000 ihmistä.

Max Siurala -mitalin on Mecklinille myöntänyt suomen Gastroenterologiayhdistys ry. Palkinto luovutetaan Mecklinille torstaina Helsingissä järjestettäväillä Gastropäivillä.

Mecklinin tutkijan ura on kestänyt jo 30 vuotta. Kuva: Jani Saalamo

Palkintoa perustellaan paitsi Mecklinin pitkällä uralla ja ansiokkaalla tutkimustyöllä myös sillä, että hänen tutkimuksensa on selkeyttänyt tietoa paksusuolensyövän synnystä ja ehkäisystä – tieto on merkityksellistä, koska sairaustuneiden määrä lisääntyy koko ajan.

Mitalia on jaettu vuodesta 1993 alkaen edesmenneen professori Max Siuralan (1913 - 2003) kunniaksi. Siurala oli omana aikanaan maailmalla kaikkein arvostetuin suomalainen gastroenterologian eli ruuansulatuskanavan sairauksien tutkija.

Aikaisemmin mitalilla on palkittu muun muassa helikobakteerin löytänyt, Nobel-palkittu professori Barry J Marshall.