Etelä-Eurooppa lumen ja sateen kourissa

Lumivyöryt ovat surmanneet useita Alpeilla. Lumisade on jumittanut liikennettä Ranskan eteläosissa.

Ulkomaat

Poikkeuksellinen lumentulo on aiheuttanut suuria ongelmia Etelä-Euroopassa ja Keski-Euroopan eteläosissa.

Erityisen suuria liikenneongelmia lumisade on aiheuttanut Ranskan eteläosissa. Viranomaiset ovat asettaneet kuusitoista piirikuntaa valmiustilaan liukkaiden teiden ja lumisateen takia. Normaalisti hyvin lauhoilla tasangoilla lunta odotetaan viidestä kymmeneen senttiin.

Viranomaiset ovat keskeyttäneet tiistaipäivän ajaksi koulukuljetukset, sillä liikennöintiä liukkailla teillä pidetään liian vaarallisena.

Lumimäärät kasvavat tasaisesti kohti vuoristoseutuja. Pyreneiden huipuilla kinokset ovat jo 180 senttisiä ja useat hiihtokeskukset ovat joutuneet sulkemaan ovensa lumivyöryvaaran ja tukkeutuneiden maanteiden takia.

Viiden laskettelijan ryhmä jäi maanantaina lumivyöryn alle Mourtisin hiihtokeskuksessa. Laskettelijat kaivettiin nopeasti esiin, mutta yksi vakavasti loukkaantunut mies menehtyi myöhemmin sairaalassa.

Lumivyöryt ovat vaatineet lukuisia uhreja erityisesti Alpeilla. Sveitsin Alpeilla ainakin 11 ihmistä on menehtynyt vyöryissä viime päivinä.

Alpeille on annettu toistuvasti lumivyöryvaroituksia. Tästä huolimatta monet laskettelijat hakeutuvat edelleen hoidettujen rinteiden ulkopuolelle vapaalaskua varten. Alppipoliisin mukaan yksikin vapaalaskija voi laukaista lumivyöryn jopa satoja metrejä alempana.

Myös Itävallassa viranomaiset varoittavat lumivyöryvaarasta. Viikonlopun aikana kolme ihmistä sai surmansa maan hiihtokeskuksissa ja useita loukkaantui.

Itävallan sääpalvelun mukaan vaaraa aiheuttaa juuri satanut uusi puuterilumi, joka on laskeutunut vanhojen lumikerrosten päälle. Lumikerrokset ovat hyvin löyhästi kiinni toisissaan ja lähtevät helposti liikkeelle yhdestäkin laskettelijasta. Myös Itävallan alppipoliisi varoittaa laskemasta hoidettujen rinteiden ulkopuolella.

Etelä-Euroopan tasankoalueilla jatkuvat matalapaineet ovat nostaneet monien jokien pinnat yli äyräittensä. Tulvavaara on erityisen suuri Balkanilla. Albaniassa ja Makedoniassa armeija on määrätty hälytysvalmiuteen siviiliviranomaisten avustamiseksi.