Teatteri etsii ammattikatsojaa Kokkolassa – toiveena uutta ja elämänmakuista näkökulmaa

Kokkolan kaupunginteatteri houkuttelee yleisöä mukaan teatterin tekemiseen. Se etsii parhaillaan niin sanottuja ammattikatsojia, jotka seuraavat näytelmän harjoituksia. Yleisö keskustelee näkemästään tekijöiden kanssa ja pääsee näin vaikuttamaan lopputulokseen.

Kotimaa
Kuvassa kohtaus näytelmästä Sylvi
Ilkka Saastamoinen

– Toivon mukaan ammattikatsoja tarjoaa esityksen työryhmälle uudenlaista ja erilaista näkökulmaa sekä tuo näytelmään elämänmakua, toteaa Kokkolan kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Hanni-Mari Rättö.

Teatteri käynnisti alkuviikosta haun, jolla se etsii niin sanottua ammattikatsojaa huhtikuussa kantaesityksen saavan Onnellinen perhe -näytelmän harjoituksiin. Ammattikatsoja on Suomessa vielä harvinainen, eikä Kokkolassakaan ole aikaisemmin ollut vastaavaa. Teatterinjohtaja Sini Pesonen nappasi idean Joensuun kaupunginteatterista.

– Ensimmäisen puolen vuorokauden aikana hakemuksia tuli jo viisi. Olen todella iloinen, kuinka erilaisia hakijat olivat. Emme ole vielä tässä vaiheessa rajanneet, kuinka monta henkilöä valitsemme, Rättö sanoo.

Se on suuri rikkaus, jos harjoitusprosessia tulee kommentoimaan henkilö, jolla ei ole ainakaan kovin laajaa teatterialan taustaa.

Hanni-Mari Rättö

Toiveena esityksen rikastuttaja

Ammattikatsoja osallistuu helmi- ja maaliskuussa 4–5 harjoitukseen. Hän käy näkemäänsä ja kokemaansa läpi työryhmän kanssa.

– Hän keskustelee tekijöiden ja muiden ammattikatsojien kanssa ja pääsee näin vaikuttamaan esityksen kehittämiseen. Hän voi esimerkiksi kertoa, mitkä asiat jäivät puolitiehen. Toisaalta ammattikatsoja voi myös testata ihan sellaisia ulkoisiakin asioita kuin, miltä tuntuu katsoa esitystä tietystä paikasta.

Rättö toteaa, että valinnoissa alan harrastuneisuus on plussaa. Alan koulutusta ei kuitenkaan vaadita.

– Sehän on suuri rikkaus, jos harjoitusprosessia tulee kommentoimaan henkilö, jolla ei ole ainakaan kovin laajaa teatterialan taustaa.