Hyppää sisältöön

Tutkielma: Olut urheilujuomia parempi palautusjuoma

Oluen tyypillä ei todettu olevan merkitystä palautumiseen. Eri oluttyypit sisälsivät hieman eri määriä eri hivenaineita. Jyväskylän yliopistossa valmistuneessa pro gradu -tutkielmassa analysoitiin 25 olutta ja kolmea palautusjuomaa.

Kuva: Jyki Lyytikkä / Yle

Tutkielman mukaan olut toimii jopa vettä paremmin kehon nesteytyksessä urheilusuorituksen jälkeen. Se myös sisältää huomattavasti enemmän hivenaineita kuin perinteiset palautusjuomat.

Olut sopii erityisen hyvin nestetasapainon palauttamiseen hikoiluttavan liikunnan jälkeen ja hivenainevaje korjaantuu myös oluella.                                                                                   

– Proteiinien tärkeydestä puhutaan paljon, mutta pitäisi muistaa myös vitamiinien ja hivenaineiden merkitys kehon toiminnassa, tutkielman tehnyt opiskelija Juho Leikas kertoo.

Päivittäisen hivenainetarpeen saavuttamiseen oluella ei kuitenkaan kannata tähdätä, Leikas sanoo. Yhdestä kahteen olutta on hänen mukaansa voidaan pitää optimaalinen määrä.

Olut sisältää kaliumia, magnesiumia, piitä ja mangaania palautusjuomia enemmän. Piitä oluessa oli yli päivittäisen tarpeen, ja kuparia ja kromiakin yli puolet tarpeesta.
Oluiden hivenainepitoisuudet kasvavat alkoholipitoisuuden noustessa, mutta myös alkoholittomassa oluessa määrät olivat hyvät.

Oluen tyypillä ei todettu olevan merkitystä palautumiseen. Eri oluttyypit sisälsivät hieman eri määriä eri hivenaineita. Raudan puutteesta kärsiville suositellaan Stout- ja Porter-oluita, sinkkiä taas saadaan eniten vehnäoluista.

Leikas muistuttaa kuitenkin, että palautuminen on iso kokonaisuus ja terveellinen ruokavalio on kaiken perusta.

Tutkielmasssa analysoitiin 25 olutta, jotka edustivat eri oluttyyppejä. Vertailuryhmänä tarkasteltiin kolmea eri palautusjuomatuotetta.