YK:n Gazan sotaa tutkineen raadin puheenjohtaja erosi

Kanadalainen kansainvälisen oikeuden professori erosi sen jälkeen, kun Israel syytti häntä puolueellisuudesta.

Ulkomaat

YK:n Gazan mahdollisia sotarikoksia tutkineen asiantuntijaraadin puheenjohtaja on eronnut. Kanadalainen William Schabas erosi sen jälkeen, kun Israel syytti häntä puolueellisuudesta.

Schabasin mukaan Israelin väitteet hänen puolueellisuudestaan kytkeytyvät siihen, että hän valmisteli palestiinalaishallinnolle lainopillisen mielipiteen lokakuussa 2012.

- Olen ymmärtänyt, että Israelin moite ei kohdistunut itse lainopillisen konsultaationi sisältöön. Moite viittasi epäsuorasti, että olisin epäsuorasti kiitollisuudenvelassa Palestiinan vapautusjärjestölle, Schabas kirjoittaa julkaisemassaan lausunnossa.

Schabas nimettiin asiantuntijaraadin puheenjohtajaksi elokuussa 2014. Tuolloin hän vakuutti, että Israelin arvostelu ei vaikuta raadin tutkimuksiin. Israelissa Schabas nähtiin yleisesti juutalaisvaltion vastustajana.

Israelin johto on arvostellut asiantuntijaraadin toimintaa tyypillisen kipakkaan tyyliinsä. Israel on syyttänyt raatia Israel-vastaisuudesta, ja pääministeri Benjamin Netanjahu on vaatinut viime kesän mahdollisia sotarikoksia tutkineen raadin lakkauttamista. Israel ei suostunut yhteistyöhön raadin kanssa.

Asiantuntijoiden on tarkoitus antaa ensi kuussa lausuntonsa siitä, syyllistyivätkö Israel tai palestiinalaiset sotarikoksiin Gazan viime kesän taisteluiden aikana. Kesän taisteluissa kuoli yli 2100 palestiinalaista ja yli 70 israelilaista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters