Idols on raatelevaa viihdettä – American Monkeyn kiertue alkaa Rovaniemeltä

Idols-kilpailujen maailmaan sijoittuva näytelmä American Monkey on Suomen ensiesityksenä Pohjois-Suomen teatteripäivillä Rovaniemellä. Näytelmä ruotii laulukilpailun raadollisuutta ja ihmisten tarvetta päästä julkisuuteen vaikka itsensä nolaamalla. Näytelmä kiertää Pohjois-Suomen teattereissa kevään ja esitetään myös Helsingissä maaliskuussa.

Kotimaa
Idols-maailman raadollisuutta valottava komedia American Monkey on neljän pohjoisen teatterin yhteistuotantoa.
Idols-maailman raadollisuutta valottava musta komedia American Monkey on neljän pohjoisen teatterin yhteistuotantoa. Linda Wallgren ohjaa tuomaristossa istuvia Markku Köngästä, Satu Lipposta ja Tomi Turusta. taustalla kuuntelee kilpailija Jyri Ojansivu. Kuva: Miikka Miinala / Yle

American Monkey –näytelmän on kirjoittanut virolainen rock-muusikko, kirjailija ja Idols-tuomari Mighkel Raud.Näytelmä on komediallinen, mutta rankka kuvaus tosi-tv-viihteen maailmasta.

Siitä kuinka kilpailijoita nöyryytetään viihteen vuoksi. Ja siitä, kuinka ihmiset asettavat itsensä alttiiksi saavuttaakseen amerikkalaisen unelman – päästäkseen julkisuuteen ja sitä kautta saavuttaakseen kultaa ja kunniaa.

Ja myös siitä, kuinka kodeissa ihmiset haluavat nauraa toisten nöyryyttämiselle ja epäonnistumiselle. Ja ehkä myös haluavat nähdä jonkun onnistuvan – täytyyhän unelman elää.

Julkisuudesta on tullut jonkinlainen itseisarvo tai tavoiteltava asia

Linda Wallgren

– Tämä on minusta hirveen kiinnostava näytelmä siinä, että se pureutuu tällaiseen nykyajan ilmiöön kun tosi-tv-formaatti. Siihen kuinka ihmiset haluavat päästä näkymään, haluavat tuoda jotenkin itsensä julkisuuteen, miten julkisuudesta on tullut jonkinlainen itseisarvo tai tavoiteltava asia. Ja toisaalta myös siihen minkä ihmeen takia me halutaan niin hirveesti nähdä näitä tosi-tv-juttuja eli ihmisiä, jotka pistävät itsensä likoon, antavat kaikkensa ja sitten onnistuvat tai epäonnistuvat, näytelmä ohjaaja teatteriohjaaja Linda Wallgren sanoo.

– Varmaan se mitä minä tästä haen on juuri jotain sen ihmisyyden näkymistä siellä, että kuinka me kaikki haluamme tulla nähdyksi, rakastetuksi, hyväksytyksi, ja kuinka kaikille pitäisi antaa mahdollisuus myös tulla jotenkin rehellisesti kohdatuksi.

Teattereiden yhteisponnistus

American Monkey luo myös pohjoissuomalaista teatterihistoriaa. Se on neljän teatterin, Rovaniemen teatterin sekä Kemin, Kajaanin ja Oulun kaupunginteatterien yhteistuotantoa, ensimmäinen laatuaan tässä laajuudessa.

– Meillä on mukana jokaisesta teatterista yksi näyttelijä ja yksi suunnittelija eli meillä on neljä näyttelijää lavalla. Koko kevään me kierretään eli kuusikymmentä esitystä näissä kaupungeissa ja Helsingissä myös eli aika hurjaa, tästä on monta vuota haaveiltu ja nyt se toteutuu, teatteriohjaaja Linda Wallgren iloitsee.