Tesoman surman tutkinnassa poikkeukselliset menetelmät käyttöön – poliisi ottaa DNA-näytteet suurelta miesjoukolta

Tesoman surman tutkintaa jatketaan laajalla DNA-näytteiden otolla. Poliisille on selvinnyt, että surma-asetta on käsitellyt useampi kuin yksi mies. Näytteidenotto aloitettiin Tampereella tiistaina kello 15 ja se päättyy kello 21.

Kotimaa
Poliisit tekevät dna-testejä Tesomalla.
Jukka Töyli / Yle
Poliisit tekevät dna-testejä Tesomalla

Tampereen Tesomalla joulukuun lopussa tapahtunutta surmaa tutkitaan nyt poikkeuksellisella tavalla. Poliisi on aloittanut Tesoman alueella laajat puhuttelut ja DNA-näytteiden otot. Operaation tarkoituksena on poissulkea alueen miespuolinen väki epäiltyjen joukosta.

Poliisi ottaa sylkinäytteitä ja määrittää niistä DNA:n. Toimenpide perustuu pakkokeinolakiin. Siinä säädetään, että DNA-näyte voidaan ottaa muiltakin kuin epäillyiltä rikostapauksessa, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta.

Näytteenotto aloitettiin tiistaina iltapäivällä kello 15, ja se päättyy kello 21. Iltapäivällä näytteen antaneen tesomalaismiehen mukaan poliisi oli pysäyttänyt pihalla ja pyytänyt näytteen.

– Kyllähän tämä hyvä on, että käydään järjestelmällisesti läpi porukkaa. Toivotaan, että syyllinen löytyy.

Asetta on käsitellyt useampi mies

Poliisi perustelee poikkeuksellista tutkintatapaa sillä, että Tesoman surmasta on kulunut jo huomattavasti aikaa eikä ratkaisevia vihjeitä ole saatu. Poliisi pyytää erityisesti pakosuunnassa asuvilta rauhallista suhtaumista ja yhteistyötä rikoksen selvittämiseksi.

Koiraa tiistaina Tesomalla ulkoiluttanut nuori mies kertoo, että poliisi oli käynyt kyselemässä, mutta näytettä ei otettu.

– Minun tuttujani ei ole testattu. En usko, että tekijä liikkuu nyt täällä, mutta kiinni jää varmasti. Poliisin toiminta näyttää nyt niin laajalta.

Puhutusten ja näytteidenoton arvioidaan vievän useita päiviä. Näytteenotto rajoittuu alkuvaiheessa pakosuunnalla sijaitseviin asuinalueisiin. Tiistaina iltapäivällä kello 17 useita poliisiautoja nähtiin Myllypuronkadun ja Tohlopinkadun risteyksen tuntumassa. Poliisien operaatio näytti keskittyvän risteyksen tuntumassa sijaitseviin luhtitaloihin.

Poliisille on selvinnyt, että surmassa käytettyä asetta on käsitellyt useampi kuin yksi mies, ja todennäköisesti ainakin yksi heistä on poliisin etsimä rikoksesta epäilty.

Poliisi etsii paikalla nähtyjä

Kaikki tekoalueella surma-aikaan liikkuneet eivät ole vielä ilmoittautuneet poliisille. Erityisesti poliisia kiinnostavat kello 23 jälkeen Tesoman liikekeskukselta jäähalliin suuntaan matkalla ollut kolmen nuorehkon miehen ryhmä ja rikospaikan suunnasta kovaa vauhtia juossut nuorehko mies. Hänen nähtiin juoksevan kohti Käräjätörmänkadun asuinaluetta, josta pääsee myös Myllypuronkadulle, Suoniemenkadulle ja Tohlopinkadulle.

Lisäksi poliisille on kerrottu oudosti käyttäytyvästä miehestä, joka on ollut matkalla Tohlopinkadulta Myllypuronkadun suuntaan. Uhrin löytöpaikalta johtivat jäljet Tesoman valtatien ja sen toisella puolella olevan kevyenliikenteen väylän yli läheisen metsäkumpareen läpi ja sen takana olevalle kevyen liikenteen väylälle. Sieltä jälki jatkui Myllypuron kadun alikululle.

Poliisi tiedottaa illalla

Tesomalta löytyi joulukuun lopussa mies, jonka kuolemaa poliisi tutkii murhana. Uhri on vuonna 1974 syntynyt paikallinen mies. Hänellä oli päällään tummahko, hupullinen, karvavuorillinen takki, vaaleansiniset farmarit, pitkävartiset villasukat ja vaaleanpunaiset ruutukuvioiset tossut.

Mies oli ollut paikallisessa baarissa noin kello 23:een asti. Tämän jälkeen hänestä ei ollut havaintoja ennen löytymistä. Uhrin arvellaan olleen matkalla kotiin.

Surma-ase on uhrin läheisyydestä on löytynyt teräase.

Poliisi tiedottaa operaatiosta seuraavan kerran noin kello 21.30 tiistai-iltana.