Nuoret laiskoja etsimään uutisia: ”Luemme ne Facebookista”

Suomen kouluissa on tutustuttu tällä viikolla sanomalehtiin. Paperiset lehdet ovat monille vieraita, sillä nuoret lukevat uutiset usein mobiililaitteilla. Kankaanpään Pohjanlinnan koulun yhdeksäsluokkalaiset kertovat löytävänsä kiinnostavat uutiset yleensä Facebookin kautta.

media
Nuoria lukemassa sanomalehtiä
Karri Laihonen / Yle

Oppilaat levittävät sanomalehdet eteensä ja selailevat niitä silmät tarkkana tietoa etsien. Kankaanpään Pohjanlinnan koulun yhdeksäsluokkalaiset ovat saaneet tehtäväkseen esittää ikätovereilleen kysymyksiä lehden sisällöstä. Moni yllättyy siitä, kuinka helposti oikeat uutiset löytyvät. He eivät ole tottuneet etsimään niitä – ne on yleensä tarjoiltu valmiina puhelimen näytöllä.

– Facebookissa tulee vastaan yksittäisiä artikkeleita ajankohtaisista asioista ja niitä on helppo lukea sitä kautta, kertoo Madde Laine.

Joskus kiinnostava artikkeli vie nuoret uutisten alkulähteille.

– Päädyn usein jonkun jutun kautta lehden nettisivuille ja sieltä löytyy uusia mielenkiintoisia aiheita. Pikku hiljaa luen sitten koko lehden, kertoo Siiri Santaharju.

Verkkouutiset opettajankin suosiossa

Pohjanlinnan koulussa käytetään perinteisiä sanomalehtiä opetuksessa varsin vähän. Äidinkielenopettaja Pauliina Ruisniemen mukaan tämä on lähinnä kustannuskysymys.

– Lehdet maksavat aika paljon ja niitä tarvittaisiin luokan käyttöön useampia. Verkosta löytyviä uutisia käytän kuitenkin tunneilla usein. Olemassa olevan tekstin käsittely on mielekkäämpää ja oppilaat kiinnostuvat aiheista paremmin.

Omaa elämää lähellä olevat aiheet kiinnostavat

Pauliina Ruisniemen mukaan uutisten aiheilla on vielä tämä ikäisten nuorten kanssa suuri merkitys motivoijana. Esimerkiksi Ukrainan uutiset eivät ole oppilaita suuremmin innostaneet, mutta omaa elämää lähellä olevat aiheet herättävät luokan.

– Viime vuonna teimme sanomalehtiviikolla luokan kanssa juttuja paikalliseen lehteen. Esimerkiksi tupakoinnista kertovaa juttua oli mielenkiintoista tehdä, sillä se koskettaa monia, kertoo Vilma Koivu.

Koivu toivookin, että lehdet kiinnittäisivät aihevalintoihinsa enemmän huomiota.

– Nyt luen lähinnä sarjakuvia. Mutta jos nuoret huomioitaisiin paremmin, niin ehkä mekin alkaisimme lukea lehtiä.