Vaihtoautojen hinnat laskusuunnassa – "Lompakolle sopivan yksilön perässä ajetaan vaikka Lapista Mikkeliin"

Yleisen taloustilanteen ja kiristyvän kilpailun takia moni liike on laskenut hintojaan. Alkuvuosi on perinteisesti sitä aikaa, kun autoliikkeiden pihalla riittää menopeleistä tarjontaa.

talous
Mies tutkii autoa autokaupassa.
Yle

Vaihtoautojen hinnat ovat laskusuunnassa. Kauppiailla on paine saada varastoa liikkeelle, mikä saa myös hinnat liikkumaan alaspäin. Toisaalta kilpailu saa kauppiaat kehittämään uusia palveluita tai lisäämään vaihtoautokauppaan sisältyviä muita etuja kuluttajia miellyttääkseen. Käytettyjen autojen kaupan odotetaankin piristyvän alkuvuoden mittaan.

– Käytettyjen autojen kauppa on ailahtelevaa, mutta tasaista. Perusidea on, että mikä on hyvä myydä uutena, on hyvä myydä myös vanhana. Vastaamme kiristyneeseen kilpailuun toimittamalla vaihtoautot sovittaessa kotiovelle saakka, sanoo autotalonjohtaja Teemu Pullianen Savilahden autosta Mikkelistä.

Autokauppiaat ennakoivat, että bensan ja ruuan hinnan lasku vapauttaa euroja käytettäväksi suurempiin hankintoihin. Toisaalta asiakkaat ovat aiempaa valmiimpia ajamaan satoja kilometrejä vaihtoautokaupoille, kun mieleinen auto löydetään netin kautta.

– Aiemmin meille tultiin pääkaupunkiseudulta, nyt tullaan rannikkoa ja Lappia myöten, jos osuu lompakolle sopiva yksilö. Meillä laskettiinkin viimeksi viime viikolle useamman vaihtoauton hintaa, toteaa Etelä-Savon auton autokaupanjohtaja Mikko Räisänen.

Saman ilmiön on huomannut myyntipäällikkö Kari Lampinen Rinta-Joupista.

– Lapista lähdetään ajamaan, ajetaan sieltä läpi yön, ja ollaan aamulla odottamassa portilla, kertoo Lampinen.

Alkuvuosi on perinteisesti sitä aikaa, kun vaihtoautoja on paljon tarjolla. Lampinen näkee merkkejä piristyvästä kaupasta kaiken kaikkiaan.

– Sitä mukaa kun uusia autoja luovutetaan asiakkaille, vaihtoautoja tulee samalla lisää. Uusia autojahan kampanjoidaan juuri nyt. Samalla vaihtoautojen hinnat putoavat, tarjontaa on paljon, ja kaupan ehdot ovat hyvät, luettelee Lampinen.

Uusien autojen rekisteröinnit vähenivät tammikuussa

Uusien autojen kauppa käy tällä hetkellä verkkaisemmin kuin viime vuonna samaan aikaan. Eteläsavolaiset autokauppiaat kertovat, että ostopäätöksiä harkitaan aiempaa pidempään.

Etelä-Savossa uusia henkilöautoja rekisteröitiin tammikuussa lähes 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Koko maassa uusia henkilöautoja rekisteröitiin tammikuussa reilut 10 000, mikä on yli 19 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa.