1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Uutisten Balkan-asiantuntija: Näyttö ei riittänyt kansanmurhatuomioon

Kansanmurhan näyttökynnys on korkea, sanoo Balkanin maihin perehtynyt Ylen ulkomaantoimittaja Ahti Kaario. YK:n tuomioistuimen mukaan Serbia ja Kroatia eivät syyllistyneet kansanmurhaan sodassa toisiaan vastaan.

Ulkomaat
Jana Spero, Andreja Metelko-Zgombic, Vesna Crnic-Grotic ja Orsat Miljenic.
Kroatian edustajat vasemmalta alkaen Jana Spero, Andreja Metelko-Zgombic, Vesna Crnic-Grotic ja Orsat Miljenic Haagin oikeudenkäynnissä. Robin van Lonkhuijsen / EPA

Serbit ja kroaatit syyllistyivät Jugoslavian hajoamissodissa lukuisiin sotarikoksiin. Kansanmurhaoikeudenkäynnin kautta maat yrittäneet todistaa vastapuolen olleen suurin rikollinen, sanoo Balkanin maihin perehtynyt Ylen ulkomaantoimittaja Ahti Kaario.

Kroatian kanne koski sodan ensimmäistä vuotta eli vuotta 1991.

– Silloin serbit hyökkäsivät muun muassa Vukovarin kaupunkiin ja valloittivat sen. Kroaattiväestö karkotettiin kaupungista, kuten muiltakin serbien valtaamilta alueilta, Kaario toteaa.

Serbian vastakanne liittyi sodan viimeisen vuoden eli vuoden 1995 tapahtumiin.

– Kroatia oli tuolloin niskan päällä ja valloitti serbialueet takaisin. Tuolloin Kroatiasta pakeni tai ajettiin pakoon 250 000 serbiä.

Kansanmurhan näyttökynnys on korkea

YK:n tuomioistuimen mukaan Serbia ja Kroatia eivät syyllistyneet kansanmurhaan sodassa toisiaan vastaan. Kansanmurhan näyttökynnys on korkea, huomauttaa Balkanin maita seuraava ulkomaantoimittaja Ahti Kaario.

– Kansainvälinen tuomioistuin hylkäsi molemmat kanteet sillä perusteella, että väestön karkottaminen eli niin sanottu etninen puhdistus ei täytä kansanmurhan tunnusmerkkejä, jollei siihen liity tarkoitusta tuhota kansanryhmää. Tällaista tuhoamistarkoitusta ei tuomioistuimen mukaan kummassakaan tapauksessa näytetty olleen.

Tuomioistuimen päätös lopettaa 16 vuotta kestäneen oikeustaistelun - päätöksestä ei voi valittaa. Serbia ja Kroatia ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä tuomion.

– Sekä Zagrebissa että Belgradissa ollaan varmasti hiljaisen tyytyväisiä siitä, että pitkä ja ajan mittaan vähän turhaltakin näyttänyt riita on nyt saatu pois haittaamasta maiden suhteita ja niiden normalisoimista, Kaario arvioi.

Serbia pyrkii Euroopan unioniin ja sen on hyvä olla väleissä EU-maa Kroatian kanssa. Kaikki eivät tuomioistuimen ratkaisua kuitenkaan hyväksy.

– Katutasolla tällaista tasapelipäätöstä vastustetaan ehkä enemmän Kroatiassa, missä on äänekäs sotaveteraanijoukko, joka katsoo vähän kuin voittaneensa sodan. Voi olla että mielenosoituksiakin nähdään.

Ahti Kaario muistuttaa, ettei YK:n tuomioistuimen päätöksellä ole vaikutusta muissa tuomioistuimissa käytyihin sotarikosoikeudenkäynteihin.

Jugoslavian hajoamissodissa kuoli yli 100 000 ihmistä.

Lue seuraavaksi