Ukrainan sotaa pakenee jo yli miljoona – katso, minne pakolaisvirrat kulkevat

Ukrainan sodan kiihtyminen talven keskellä asettaa siviilit kestämättömään tilanteeseen. YK:n mukaan 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan. Venäjän mukaan pelkästään Venäjälle on tullut 2,5 miljoonaa ukrainalaista.

Ulkomaat
Ukrainalainen pakolainen kantoi lasta pakolaisleirillä Rostovin alueella Venäjällä elokuussa 2014.
Itä-Ukrainassa humanitaarinen tilanne huononee. Toimittajamme Antti Kuronen raportoi Ukrainasta.

YK:n keräämät luvut Itä-Ukrainan sotaa pakenevista ihmisistä kertovat alueen siviiliväestön kasvavasta ahdingosta. Taistelut kiihtyivät tammikuussa rajuimmiksi sitten viime kesän, ja yhä useampi Donbassin alueen asukas päätti lähteä pakoon.

Viimeksi väkivallan pahenemisesta esitti tiistaina huolensa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad al Hussein.

– Toreista, kouluista ja lastentarhoista, sairaaloista ja asuinalueista on tullut taistelutantereita Donetskin ja Luhanskin alueilla, Zeid sanoi. Hänen mukaansa sotatoimet ovat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisia.

Karttagrafiikka Ukrainan taisteluja paenneista pakolaisista.
Ilkka Kemppinen / Yle

Lähtijöillä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa: siirtyä rauhallisemmalle seudulle Ukrainan sisällä tai poistua maasta kokonaan. YK:n mukaan viime perjantaihin mennessä Ukrainassa oli rekisteröity 942 000 maan sisäistä pakolaista. Heistä 435 000 oli jäänyt rintaman lähistölle Donetskin ja Luhanskin maakuntiin.

Todellisuudessa pakolaisia on luultavasti paljon enemmän, sillä Ukrainan hallituksen keräämä luku ei sisällä kapinallisalueiden sisällä taisteluita paenneita.

Ukrainasta poistuneista valtaosa suuntasi rajan yli Venäjälle. Venäjän maahanmuuttoviraston mukaan 532 000 ukrainalaista on ilmoittautunut Venäjän viranomaisille. Samainen virasto tosin kertoo myös, että Venäjälle on tullut kaikkiaan 2,5 miljoonaa ukrainalaista.

Kaikki tulijat eivät välttämättä hae suojaa vaan tulevat Venäjälle muista syistä. Ukrainalaisten on helppo tulla Venäjälle, ja monilla on siteitä maahan. Viime päivinä venäläismedia on uutisoinut näyttävästi tiedon, jonka mukaan tulijoiden joukossa on viime aikoina ollut paljon nuoria miehiä, jotka ovat tulleet Venäjälle välttääkseen Ukrainan armeijan kutsunnat.

Grafiikka.
Ilkka Kemppinen / Yle

Kuolleiden määrä arvoitus

Viime viikkojen kiihtyneet sotatoimet ovat myös surmanneet siviilejä ja sotilaita molemmin puolin rintamalinjaa. Vainajien määrää ei tiedä kukaan, ja suuruusluokastakin liikkuu hyvin erilaisia arvioita.

YK:n eilen tiistaina julkistaman arvion mukaan Ukrainan sodassa on kuollut ainakin 5 358 ihmistä. Arvio nojaa YK:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n lukuihin. YK korostaa, että Ukrainan sodassa kuolleiden todellinen määrä on huomattavasti korkeampi. Järjestö ei arviossaan erittele sotilaita ja siviilejä.

Neljä ruumisarkkua maahan kaivetussa kuopassa ja ihmisiä jättämässä hyvästejä.
Ukrainalaispariskunta, heidän lapsensa ja 3-vuotias lapsenlapsensa saivat surmansa Itä-Ukrainan Mariupolissa 24. tammikuuta 2015. Ystävät ja sukulaiset osallistuivat heidän hautajaisiin 27. tammikuuta 2015. Sergey Vaganov / EPA

Ukrainan hallitus kertoi viime viikolla, että sodassa oli siihen mennessä kuollut 1 427 Ukrainan sotilasta. Todellisuudessa kaatuneita on ilmeisesti enemmän. Hallitusta tukevan Kyiv Post -lehden mukaan ukrainalaisia siviilejä olisi kuollut 5 086.

Lehden mukaan hallitus väittää, että kapinallisia olisi kuollut jopa kahdeksan tuhatta, mutta väitteen tueksi ei ole esitetty todistusaineistoa. Kapinalliset itse eivät ole suostuneet kertomaan tappioistaan.

Itä-Ukrainassa olevien venäläisjoukkojen tappioista liikkuu vieläkin vaihtelevampia arvioita. Mihail Hodorkovskin perustama Avoin Venäjä (siirryt toiseen palveluun) -järjestö on luetellut 260 Ukrainassa viime vuonna kuollutta venäläissotilasta. Järjestö on julkaissut jopa kartan, joka kertoo, mistä päin Venäjää sotilaat tulivat.

Ukrainan hallitusmieliset tiedotusvälineet ovat esitelleet vielä korkeampia lukuja. Venäjän mukaan Ukrainassa ei venäläissotilaita ole.