1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitta tuli täyteen opettajantyössä – maisteri hakee uutta potkua hevosenhoitajakoulusta

Kälviäläiselle maatilalle emännäksi muuttanut kasvatustieteiden maisteri Anne Tourunen kouluttautuu hevostenhoitajaksi. Keskiasteen koulutus houkuttelee myös korkeakoulutettuja. Tourunen on yksi lähes sadasta keskipohjalaisesta keskiasteen opiskelijasta, joilla on jo entuudestaan taskussaan korkeakoulututkinto. Maistereitakin joukosta löytyy kymmenkunta.

Kotimaan uutiset
Hevostalouden opiskelija Anne Tourunen yhdessä Onni-koiran ja Pekan Muisto -oriin kanssa.
Kalle Niskala / Yle

Kasvatustieteiden maisteri Anne Touruselta vierähti liki 30 vuotta peruskoulun opettajana viimeksi Jyväskylässä. Lasten lähdettyä pesästä hän tapasi kälviäläisen isäntämiehen ja muutti hevosten ja koirien kanssa runsas vuosi sitten Keski-Pohjanmaalle.

Samalla Anne Tourunen teki irtiottoa opettajan urasta. Pieni maatila ei täysin elätä kahta henkeä, ja ilokseen hän löysi valjaspajan ja hevostalouskoulun Kaustiselta. Syy alanvaihtoon löytyy kyllästymisestä nuoruuden haaveuraan.

– Taisi tulla mitta täyteen opettajantyöstä! Minä en pysynyt enää kelkassa mukana. Muutoksia tuli niin paljon, sellaisia jotka työllistävät niin paljon henkisesti ja fyysisesti ettei siinä kelkasssa jaksanut pysyä mukana, tilittää Anne Tourunen.

– Noin viisi vuotta sitten tuli viimeistään mitta täyteen, kun tehtiin erillisopetusmuutos, ja sen jälkeen ajattelin että ei ole enää minun ammattini. Enää en pysty taistelemaan omista oikeuksistani enkä oppilaitten enkä kollegoitten puolesta, hän jatkaa harmissaan.

Viime vuosien isojen muutosten jälkeen peruskoulujen opetus uudistuu täysin ensi vuonna. Hän myöntää, että omassa toiminnassa oli pitkään muutosvastarintaa, mutta lopulta se oli luovuttamista.

– Monelle se on haaveammatti, minullekin se oli sitä aikanaan, ja olen tullut hyvin toimeen lasten ja kollegojen kanssa.

Onnellinen opiskelija

– Sitten tapasin minun Mikkoni ja huomasin, että täällä on oma rauhallinen elämä ja hyvä elämäntahti. Sen lisäksi että tulin tänne maatalon emännäksi, rupesin miettimään että voisiko tehdä jotain muutakin, kertoo Anne Tourunen.

Uusimäen tilalla on parikymmentä lypsävää sekä hevosia. Anne Tourunen toi mukanaan omia hevosia ja koiria. Hän huomasi, että tila ei aivan elätä kahta aikuista ja mietti uuden, toisen alan opiskelua. Entinen hevostyttö löysi Kaustisen hevosopiston. Hän hakeutui ensin valjaspajalle, ja sen kautta hevostalouskouluun.

Yhteiskunta on tärkeä, tottakai, mutta et voi panostaa yhteiskuntaan, ellet ole tyytyväinen omaan elämääsi.

Anne Tourunen

– Rankka on tämä hevostalousammattikin, tosi rankka, mutta siellä mennään eläinten ehdoilla, hymyilee Anne Tourunen

Keski-Pohjanmaalla ammattiopistossa tai aikuiskoulutuksessa keskiasteen ammattiin nyt opiskelevista yhdeksälläkymmenellä on jo taskussa korkeakoulututkinto: kieltenopettajasta oikeustieteilijään, insinööristä tradenomiin. Kouluttaminen moneen ammattiin maksaa yhteiskunnalle. Sen myöntää myös Anne Tourunen.

– Varmaan on, mutta minä en ajattele sillä lailla. Kyllä jokaisen pitää viihtyä oman itsensä kanssa. Yhteiskunta on tärkeä, tottakai, mutta et voi panostaa yhteiskuntaan, ellet ole tyytyväinen omaan elämääsi.

Lue seuraavaksi