Teknologiateollisuus: Puolet yliopistoista voitaisiin sulkea

Teknologiateollisuuden etujärjestö haluaisi karsia yliopistojen määrän puoleen nykyisestä. Purkamalla päällekkäistä hallintoa vapautuisi rahoitusta jäljelle jäävien seitsemän yliopiston kehittämiseen. Etujärjestön mukaan uudet huippuyksiköt palvelisivat paitsi elinkeinoelämää myös tieteellistä tutkimusta paremmin kuin nykyinen yliopistojen maakuntamalli.

talous
Jorma Turunen
Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen puhuu Teknologiateollisuuden suhdannetilannetta ja lähikuukausien näkymiä koskevassa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 3. helmikuuta 2015.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Teknologiateollisuuden tuore suhdannekatsaus ei juuri uutta tuonut. Toimitusjohtaja Jorma Turusen mukaan talouden kuva on sumuinen ja ainakin toistaiseksi sellaisena myös pysyy.

Etujärjestö otti kuitenkin rohkeasti kantaa julkisten palvelujen karsimiseeen ja toimintojen tehostamiseen. Teknologiateollisuus karsisi yliopistojen määrää kovalla kädellä.

– Suomen kokoisella Tanskalla on seitsemän yliopistoa. Meillä on neljätoista, joten ainakin joku naapurimaista on pystynyt tämän tekemään, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo.

Teknologiateollisuuden etujärjestö siis sulkisi puolet nykyisistä neljästätoista yliopistosta. Päällekkäistä hallintoa purkamalla vapautuisi rahoitusta ja työvoimaa jäljelle jäävien yliopistojen kehittämiseen.

– Koulutuksen tasosta ja laadusta ei saa tinkiä millään asteella. Tämä on yksi perusedellytys, että meillä ylipäätänsä syntyy näitä uusia innovaatioita. Sama koskee tutkimusta sekä perustukimusta, että soveltavaa tutkimusta. Näissä meidän pitää tavoitella maailman huippua, jotta me pärjätään jatkossa globaalissa kilpailussa, Teknologiateolisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen varoittaa.

Etujärjestön mukaan uudet huippuyksiköt palvelisivat paitsi elinkeinoelämää myös tutkimusta ja sivistystä paremmin kuin nykyinen yliopistojen maakuntamalli.

Uuden yliopistolinjauksen lisäksi Teknologiateollisuus toivoo tulevalta hallitukselta muun muassa kilpailukykyä parantavia ja investointeja vaudittavia veromuutoksia.

– Me toivottaisiin sellaista yritysverojärjestelmää, jossa yrityksen voittoja verotettaisiin vain kerran, jotta yritykseen voidaan jättää resursseja kehitystä varten.

– Toinen on tämä erityisesti omistajayrityksiä vaivaava asia eli meidän perintövero on edelleen liian korkea.

– Sukupolven vaihdostilanteessa yritys lopettaa investoinnit kunnes perintövero on maksettu, koska ne maksetaan yrityksen taseesta, Turunen selventää.