Panimoliitto rahoitti olutta ylistävän tutkimuksen – Tutkija: Ei vaikuttanut tuloksiin

"Ei näillä summilla kannata myydä uskottavuutta", sanoo Juho Leikas, joka julkaisi oluen hyötyjä luettelevan pro gradu -tutkielman. Sen mukaan olut on mainio palautusjuoma hikoilun jälkeen.

Kuva: Yle / Matti Myller

Kumpi voittaa, nuori Jyväskylän yliopiston opiskelija vai Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL?

Graduntekijä Juho Leikas julkaisi tiistaina pro gradu -tutkimuksen, jonka mukaan olut on mainio palautusjuoma hikoilun jälkeen. Leikas vertaili tutkimuksessa 25:tä olutta, jotka edustivat eri oluttyyppejä. Vertailuryhmänä tarkasteltiin kolmea eri palautusjuomatuotetta.

THL ryhtyi heti vastustamaan tutkimustuloksia. THL:n erikoisasiantuntija Heli Reinivuon mukaan olutta ei voi mitenkään suositella urheilun jälkeiseen palautumiseen, koska se aiheuttaa nestehukkaa.

Mielenkiintoisen tapauksesta tekee se, että Panimoliitto rahoitti Leikaksen tutkimusta (siirryt toiseen palveluun). Ylen tavoittama Leikas sanoo, että rahoitusta tuli "muutamien tuhansien eurojen edestä". Rahat siirtyivät konkreettisesti Leikakselle yliopiston tilin kautta. Panimoliitto järjesti myös tutkimusaineistona käytetyt oluet testiin.

Leikas kiistää ehdottomasti, että Panimoliiton rahoitus olisi vaikuttanut tutkimustuloksiin.

– Ei näillä rahasummilla kannata ryhtyä vääristelemään tuloksia. Tulevaisuuteni tutkijana on kiinni siitä, että minulla säilyy uskottavuus.

Hän pysyy yhä kannassaan, että tutkielman aineisto on laadukasta.

– Nestetasapainoa saatiin parannettua oluella.

Leikas sanoo ottaneensa "10 000 euroa takkiin" viime kesänä tehdessään pro gradu -tutkimusta sen sijaan, että olisi mennyt laboratorioon kesätöihin. Motiivi työlle oli hänen mukaansa aiheen kiinnostavuus.

THL:n suositus palautusjuomaksi on muuten rasvaton maito tai alkoholiton olut.

Korjattu 4.2. kello 9.45: Leikkaan titteliksi muutettu graduntekijä.