1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

I.K. Inhan Helsinki-kuvia vapaaseen käyttöön

Suomen valokuvataiteen museo on julkaissut internetissä viitisenkymmentä I.K.Inhan valokuvaa. Valokuviin on tallentunut kesäinen Helsinki vuodelta 1908. Kuvat ovat vapaasti katseltavissa ja käytettävissä. Valokuvaaja I.K.Inhan syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta.

kulttuuri
Myyjiä Kolera-altaalla Kauppatorin rannassa.
Myyjiä Kolera-altaalla Kauppatorin rannassa.Suomen valokuvataiteen museo

I.K. Inha kuvasi nopeasti kasvavaa Helsinkiä ensimmäistä suomalaista matkaopasta varten. Inha kuvasi Helsinkiä reilu sata vuotta sitten, kesällä 1908. Hän kiersi varhaisina aamuhetkinä ja valoisina iltoina pääasiassa kaupungin historiallisessa keskustassa. Kuviin tallentui komeita uusia rakennuksia, rantoja ja puistoja - kaupunkilaiset olivat sivuosassa.

Poikia Hietalahden satamassa.
Poikia Hietalahden satamassa.Suomen valokuvataiteen museo

Kuvat tilannut WSOY lahjoitti valokuvien alkuperäiset lasinegatiivit Suomen valokuvataiteen museolle, joka jakaa nyt osan niistä kaikkien vapaasti selattavaksi ja käytettäväksi. Inha otti kaikkiaan parisataa kuvaa, joista 51 on nyt internetissä. Kuvista on aiemmin julkaistu teosHelsinki - valon kaupunki.

– Haluamme avata keskeisiä osia kokoelmastamme yleisölle ja siten tehdä suomalaisesta kulttuuriperinnöstä mahdollisimman avointa, kertoo kokoelma-amanuenssi Anni Wallenius.

Suuret digitaaliset kuvatiedostot paljastavat kuvista yksityiskohtia, jotka ovat aiemmin jääneet näkymättömiin, mitä Wallenius pitää erityisen hienona.

Museon Flickr-sivulla (siirryt toiseen palveluun)julkaisemat kuvat ovat kaikkien selattavissa ja käytettävissä. Aiemmin julkaistuja kuvia on hyödynnetty myös kaupallisesti, muun muassa kalentereissa, kirjoissa ja jopa tyynyliinoissa. Valokuvataiteen museo toivoo, että kuvia käytettäessä mainittaisiin niiden lähde, tosin se ei ole pakollista.

Lue seuraavaksi