Evan Nato-kysely: Kannatus kasvussa, vastustus vähenee

Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoreen Nato-kyselyn tulos ei hätkäytä suurten puolueiden johtajia. Kyselyn mukaan Nato-jäsenyyttä kannattaa nyt 26 ja vastustaa 43 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2012 vastaavat luvut olivat 14 ja 65 prosenttia.

politiikka
Naton lippu.
S. Sabawoon / EPA
Alexander Stubb, Antti Rinne ja Juha Sipilä EVA:n pääministeripaneelissa.
Evan järjestämään pääministerikeskusteluun osallistuivat Antti Rinne (sd.), Juha Sipilä (kesk.) ja Alexander Stubb (kok.). Timo Soini (ps.) estyi osallistumasta tapahtumaan.

Kokoomuksen, SDP:n ja keskustan puheenjohtajat eivät Evan tiistai-illan pääministerikeskustelussa julkistetusta kyselystä hätkähtäneet. Kaikki korostivat, ettei Nato-jäsenyyttä ratkaista mielipidekyselyiden vaan Suomen oman turvallisuuspoliittisen tilanteen perusteella.

– Meidän olisi pitänyt mennä Natoon jo 25 vuotta sitten, mutta nyt ei ole syytä liittyä, koska kansainvälispoliittinen tilanne on todella tiukka, totesi kokoomuksen Alexander Stubb todeten samalla uskovansa Suomen Nato-jäsenyyteen tulevaisuudessa.

SDP:n Antti Rinne ei nähnyt syytä arvioida tilannetta uudelleen.

– Sotilaallinen liittoutumattomuus ja uskottava oma puolustuskyky ovat edelleen turvallisuuspolitiikan peruskivi, Rinne arvioi.

Keskustan Juha Sipilä on tarvittaessa valmis muutoksiin.

– Jäsenyys ei ole ajankohtainen, mutta en sulkisi pois mahdollisuutta harkita asiaa tai jopa hakea jäsenyyttä, jos tilanne muuttuu joksikin toiseksi, Sipilä pohti.

Vuoden 2007 palkkaratkaisu mursi kilpailukyvyn

Kun kerran oltiin Evan ja sen hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan isännöimässä keskustelussa, oli selvää, että puheeksi nousi maan talouden kilpailukyky tai pikemminkin sen puute. Kolme puheenjohtajaa olivat yksimielisiä siitä, että vuoden 2007 palkkaratkaisu meni pitkäksi. Vastuutakin oltiin valmiita ottamaan.

– Olin itse työmarkkinajärjestöjohtaja, tehtiin virheratkaisu siihen kilpailutilanteeseen, myönsi Rinne.

Sipilä puolestaan torui kokoomusta.

– Kokoomuksen vaalilupausta 2007 seurasi väärä palkkaratkaisu.

Stubb kuittasi vastuun epäsuorasti.

– 2007 palkkaratkaisusta kannattaa ottaa vastuuta, Stubb taiteili.

Yhtä mieltä keskustelijat olivat siitä, että toinen suuri ongelma on yleinen tuottavuus. Kannatusta keräsi myös palkkamaltti, joko ääri-sanalla höystettynä tai ilman.

Pääosin keskustelu kulki tuttuja latujaan. Stubb kyseenalaisti konsensusta, jota Rinne puolsi ja Sipilä asettui ministerien välimaastoon. Veronalennuksia tuntui olevan vaikea keksiä, mutta eivät toisaalta veronkorotuksetkaan näin vaalien alla keränneet ystäviä.

Kaikki jäävät 20 prosentin tuntumaan

Keskustelun alkajaisiksi Ollila pyysi puoluejohtajia ennustamaan viereisen kilpakumppanin tuloksen huhtikuun vaaleissa. Rinne pudotti heti keskustan mielipidekyselyiden huippuluvuista.

– 20,3. Nyt on korkein kannatus, joka tulee sieltä vielä alas näiden keskustelujen kautta, Rinne ennakoi.

Sipilä puolestaan lupaili kokoomukselle nousua.

– 18,79. Kyllä kokoomus tästä nousee jonkin verran, mutta ei riittävästi.

Alexander Stubb halusi vielä korjailla SDP:n kannatusta ylöspäin.

– 18,1, koska Antti on ihan hyvä jätkä.

Mitä tehdä 101 kansanedustajalla?

Keskustelun päätteeksi Jorma Ollila tivasi panelisteilta, mitä he aikovat saada aikaan kahdessa vuodessa siinä kuvitteellisessa tilanteessa, että oma puolue saa 101 kansanedustajaa eli siis yksin enemmistön uuteen eduskuntaan.

– Suomi siirtyy etuajassa kahden prosentin kasvu-uralle. Kun strategisten tavoitteiden toteuttamisessa on onnistuttu hyvin, pääsen huhtikuussa 2017 poikkeuksellisesti Kilpisjärvelle pilkille, maalaili tämänhetkinen gallupkuningas Juha Sipilä tulevaisuuttaan.

Rinne oli varovaisempi.

– Ehkä viennin eväät löytyvät vähitellen, se on yhteiskunta, jossa menee pikkuisen paremmin, mutta en kovin isoja asioita pysty kahdessa vuodessa lupaamaan, Rinne toppuutteli.

Stubb latasi tuttuun tapaansa kolme pointtia.

– Suomi on paras maa syntyä, elää ja kuolla. Suomessa on helppo työllistyä ja teettää työtä. Investoinnit saadaan vetämään ja meistä tulee onnellinen kansa, Stubb intoili.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli kutsuttu keskusteluun, mutta hän oli estynyt, koska puolueen eurooppalainen parlamenttiryhmä pitää parhaillaan kokoustaan Helsingissä.