1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhdyskuntapalvelu kiskoi "Mikon" kaidalle tielle – vankila vaihtui vanhainkotiin

Tuomari päätti antaa entiselle linnakundille ja Helsingin kaduilla pimeää elämää viettäneelle "Mikolle" vielä yhden ainoan mahdollisuuden.

Kuva: Yle

Helsinkiläisessä vanhainkodissa 160 tuntia yhdyskuntapalvelua suorittanut "Mikko" ei halua kertoa oikeaa nimeään, mutta kokemuksiaan hän on valmis jakamaan.

Huumetaustan ja kahden aiemman vankeustuomion vuoksi ajatus yhdyskuntapalvelusta tuntui hänestä aluksi absurdilta. Se oli alunperin asianajajan ehdottama vaihtoehto neljän kuukauden linnareissulle.

Syyttäjä vastusti yhdyskuntapalvelua ponnekkaasti, mutta tuomari päätti toisin.

Kaduilta koulutukseen

"Mikon" mielestä vasta yhdyskuntapalvelu kiinnitti hänet yhteiskuntaan. Ikkunanpesu muistisairaiden vanhainkodissa vaihtui pian virikeohjaajan tehtäviin. Säännöllinen työskentely kuntoutti ja muutti ajattelutapaa. "Leppoisilta mummoilta" saatu palaute kannusti.

– Oli hienoa, että joku oli iloinen.

Kahdenkymmenen vuoden pituinen huumekierre, salakuljetukset ja varkaudet ovat nyt taakse jäänyttä elämää. Yhteydet "päihdepiireihin" ovat katkenneet 

Hienoa, että joku oli iloinen.

"Mikko"

Syksyllä "Mikko" aloittaa lähihoitajaopiskelut oppisopimuskoulutuksella samassa vanhainkodissa, jossa hän suoritti yhdyskuntapalvelun.

Raitistuminen siivoaa tilastoja

Vankilan ulkopuolella tekojaan hyvittävien määrä on pudonnut tuntuvasti viimeisen vuosikymmenen aikana.

Vielä kymmenen vuotta sitten yhdyskuntaseuraamusten piirissä oli "Mikon" tavoin runsaat 4 700 henkilöä. Viime vuonna heitä oli runsaat kolme tuhatta. Myös vankien määrä on laskenut, mutta hitaammin, vajaasta neljästä tuhannesta kolmen tuhannen vangin tuntumaan.

Rikosseuraamuslaitokselle myönteinen kehitys on mieleen. Pääjohtaja Esa Vesterbackan mukaan yhdyskuntaseuraamusten määrä on pudonnut koska törkeitä rattijuoppumuksia  ja nuorten tekemiä rikoksia on vähemmän. Yhdyskuntapalvelukseen tuomituista yli puolet on rattijuoppoja.

Kysymys on autoilijoiden lainkuuliaisuuden lisääntymisestä.

Esa Vesterbacka

– Ainakin poliisi viestitti, että kysymys on nimenomaan autoilijoiden lainkuuliaisuuden lisääntymisestä.

Nuoriso rauhoittunut

Koska nuorten lainkuuliaisuus on lisääntynyt, heille määrättyjen ehdollisten tuomioiden valvontaa on aiempaa vähemmän. Vesterbackan mielestä epäilyt nuorisorikollisuuden lisääntymisestä eivät pidä paikkaansa.

Oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston ylijohtaja Arto Kujala on arvioissaan varovaisempi ja odottaa tarkempia selvityksiä. Kujala korostaa, että yhdyskuntaseuraamukset ovat merkittävä osa seuraamusjärjestelmää ja niitä on syytä kehittää edelleen.

Yhdyskuntapalvelu on "Mikon" lisäksi monelle muullekin menolippu rikkeettömään elämään. Yhdyskuntapalveluun tuomituista vain joka viides joutuu myöhemmin vankilaan. Vankeustuomion kärsineistä jopa puolet päätyy takaisin kiven sisään.