Myanmar tuohtui YK:lle: Rohingya-vähemmistöä ei ole olemassa

Runsaan miljoonan ihmisen vähemmistö elää apartheidin kaltaisissa oloissa.

Ulkomaat

Myanmar on arvostellut ankarasti YK:n edustajaa vähemmistökansallisuuden rohingya-nimen käyttämisestä. Myanmarin mukaan sellaista vähemmistöä ei ole olemassakaan, vaan oikea nimitys on bengalilaiset.

Nimityksellään Myanmar haluaa sanoa, etteivät satojen vuosien ajan Myanmarissa eläneet rohingyat ole myanmarilaisia, vaan laittomia siirtolaisia naapurimaasta Bangladeshista. Rohingyat ovat muslimeja, Myanmarin pääväestö lähinnä buddhalaisia.

Myanmarin noin miljoona rohingyaa elävät apartheidin kaltaisissa olosuhteissa Rakhinen osavaltiossa. Lähes 140 000 asuu pakolaisleireissä, joihin he päätyivät vuoden 2012 etnisten väkivaltaisuuksien häätäminä. YK:n ihmisoikeustarkkailijan Yanghee Leen mukaan leirien olosuhteet ovat sanoinkuvaamattoman surkeat.

Myanmarin tuohduttanut kannanotto on Leen viimekuisessa lausunnossa. Hänen mukaansa kiista vähemmistön nimestä on täysin hyödytön. Sen sijaan tulisi keskittyä ratkaisemaan kipeät ihmisoikeus- ja humanitaariset ongelmat, Lee sanoi.

Myanmarin ulkoministeri arvosteli Leen kannanottoa keskiviikkoisessa lehdistötiedotteessa. Sen mukaan rohingya-nimitys YK-yhteydessä herättää ankaraa vastustusta Myanmarin kansassa ja vaikeuttaa hallituksen pyrkimyksiä ongelmien ratkaisemiseksi.

Parhaillaan Myanmarissa on meneillään ensimmäinen väestölaskenta yli 30 vuoteen. Viranomaiset ovat kieltäneet ihmisiä sanomasta kuuluvansa rohingya-vähemmistöön.