1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pitkä ja leveä pulkkamäki on suomalaisten mieleen

Ylen lukijat arvostavat pulkkamäessä leveyttä, mikä tuo myös turvallisuutta. Perheelliset pitävät laskupaikoista, joissa voi valita sopivan mäen iän ja rohkeuden mukaan.

Kuva: Lasse Laitinen / Yle

Suomen parhaaksi pulkkamäeksi valikoitui Ylen lukijoiden äänestyksessä Kaunispään tunturi Saariselältä. Tunturin rinteeltä on parhaimmillaan voinut liukua yli kilometrin matkan alas.

Pulkkamäessä pituus onkin yksi tärkeimmistä kriteereistä. Mäenlaskijat arvostavat myös mäen leveyttä. Näin kyselyssä kehutaan Näyttämönmäenpuistoa Tampereella:

Jyrkkyydeltään ja pituudeltaan sopiva mäki niin isoille kuin pienillekin laskijoille. Mäen leveys tarjoaa useita erilaisia ja eritasoisia laskukohtia ja mahdollistaa useiden kymmenien laskijoiden mahtumisen mäkeen yhtäaikaisesti.

Lapsiperheille on tärkeää, että pulkkamäen läheltä löytyy myös palveluja. Monipuolisuudesta löytyy hyvä esimerkki Rovaniemeltä.

Muurolan perinteinen kisamonttu, jossa on eri jyrkkyyden mäkiä joka puolella monttua. Kisamonttu toimii myös hiihtostadionina Muurolan koulun tapahtumissa, ja siellä on hyvä valaistus, hyvin hoidettuja latuja, sekä vieressä helposti saavutettava parkkipaikka.

Pulkkamäessä hurahtaa helposti koko päivä – ruokahuolto onnistuu ainakin Kotilanvaarassa Nurmeksessa.

Oikeen mukava mäenlaskupaikka isollekin porukalle. Valaistu. Laavu. Hyvät hiihtoladut vierellä. Huoltorakennus, wc. Koko perheen ulkoiluun mukava ajanvietepaikka.

Urheiluopistojen läheisyydestä löytyy mäenlaskupaikkoja, vinkkaavat Ylen lukijat.

Virpiniemen mäki on mahtava laskettava kaikilla välineillä. Sopii pienilli ja isommille ja kaiken kruunaa makkaranpaistokota.

Vuokatin urheiluopiston pulkkamäki on jyrkkä ja pitkä, vauhdit ovat päätähuimaavat. Rinteen loppuosassa loiva kaarre vasemmalle, ja loppuhuipennuksena jyrkkä kohta ennen liukua lammen jäälle.

Vauhdin hurmaa monessa polvessa

Jos onnistuu löytämään loistavan liukumäen, tehdään siitä perheen oma paikka ja pulkkailusta perinne. Näin Leppävirralla:

Kauppilanmäessä on meidän perhe laskenut yli 40 vuoden ajan ja nyt on toinen sukupolvi hyvää vauhtia menossa. Viimeksi jouluna saimme laskea taas pehmeässä puuterilumessa. Hankikannolla mäki on suorastaan huimaava.

Vaikka monissa kommenteissä kannustetaan turvallisuuteen ja esimerkiksi kypärän käyttämiseen, liittyy pulkkailuun olennaisesti vauhdin hurma.

Henki lähtee, jos ei osaa jarruttaa ajoissa. Eli siis hauska, kerrotaan Meritoppilan isosta mäestä Oulusta.

Pullinkummun mäessä Kaakamossa, Torniossa on rikottu ennätyksiä ja raajoja.

Jyrkkä, mutta lyhyehkö pulkka-offari. Pääsee vain suksilla tai m-kelkalla. Minisuksilla itsetehdyn linkan K-piste 4,5 m. Alin ennätyshyppy kantoi tasaiselle, Kaakamojoen puoleen väliin. Nilkka murtui.

Etelämmässä hurjapäiden kannattaa suunnata esimerkiksi Nummelaan, Harjun mäkeen. 

Pitkä ja jyrkkä. Täydellinen stiga-romurallia varten!!