1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtiovarainministeri: Kreikka aloitti velkaneuvottelut IMF:n kanssa

Kreikan valtiovarainministerin Giánis Varoufákisin mukaan Kreikka on pyytänyt myös Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä, että maan hätälainat vaihdettaisiin talouskasvuun sidottuihin velkakirjoihin. IMF kiistää, että se olisi neuvotteluissa Kreikan kanssa.

Ulkomaat
Kreikan pääministeri Alexis Tsípras ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Juncker.
Kreikan pääministeri Alexis Tsípras ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Juncker (oik.) kättelivät 4. helmikuuta.Emmanuel Dunand / EPA

Kreikka on aloittanut neuvottelut Kansainvälisen valuttarahaston IMF:n kanssa, jotta Kreikan hätälainat voitaisiin vaihtaa maan talouskasvuun sidottuihin velkakirjohin. Asiasta kertoi Kreikan valtiovarainministeri Giánis Varoufákis italialaislehti La Repubblicalle.

IMF kuitenkin kiisti myöhemmin päivällä, että neuvotteluja Kreikan kanssa olisi käyty lainaohjelman muutoksista.

Varoufákis on aiemmin esitellyt myös euromaille suunnitelmaansa Kreikan velkakirjojen muuntamisesta. Varoufakis kertoi suhtautuvansa luottavaisesti siihen, että Kreikan velkaongelmaan löydettäisiin ratkaisu.

Kreikan pääministeri Aléxis Tsípras esiintyi keskiviikkona hyväntuulisena tavattuaan EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin. Kaksikko keskusteli Kreikan velkojen takaisinmaksusuunnitelmasta, johon Kreikka haluaa helpotusta.

– Meillä ei ole sopimusta vielä, mutta olemme oikeilla jäljillä toimivan sopimuksen saavuttamisessa, Tsípras sanoi tapaamisen jälkeen.

Tsípras vakuutti, että Kreikka halusi kunnioittaa yhtä lailla kreikkalaisten äänestäjien tahtoa ja EU:n sääntöjä.

EU-komissio valvoo Kreikan laina- ja uudistusohjelmaa yhdessä Euroopan keskuspankin ja IMF:n kanssa. Tiistaina Juncker korosti, että EU:lta löytyisi joustavuutta Kreikan auttamiseksi selviämään velkataakastaan.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi