1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan oikeisto riitelee täytevaaleista

Entisen pääministerin Alain Juppén mukaan Marine Le Penin johtaman Kansallisen rintaman nousu on niin suuri vaara Ranskalle, että kaikki mahdollinen on tehtävä puolueen pysäyttämiseksi.

Ulkomaat
Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy.Guillaume Horcajuelo / EPA

Suhtautuminen äärioikeistolaiseen Kansalliseen rintamaan repii yhä pahemmin Ranskan konservatiivipuoluetta UMP:tä. Puolueen johto on ajautunut avoimeen riitaan itäranskalaisen vaalipiirin täytevaaleja koskevassa suosituksessa.

Ranskalaisessa vaalijärjestelmässä vaalipiiristä valitaan vain yksi edustaja. Jos ensimmäisellä kierroksella kukaan ehdokkaista ei saa enemmistöä äänistä, järjestetään toinen vaalikierros, jossa ehdolla ovat kaksi ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanutta.

Doubsin piirikunnassa viime kuun vaihteessa järjestetyissä vaaleissa eniten ääniä sai Kansallisen rintaman ehdokas, joka keräsi lähes kolmanneksen äänistä. Ranskaa hallitsevan sosialistipuolueen ehdokas löi niukasti UMP-puolueen ehdokkaan, jonka selviämistä toiselle kierrokselle oli aiemmin pidetty lähes selviönä.

Vaalipiirin äänestäjät joutuvat nyt toisella vaalikierroksella ensi viikonvaihteessa valitsemaan joko vasemmistolaisen tai äärioikeistolaisen ehdokkaan välillä.

Doubsissa syntynyt tilanne on asettanut konservatiivipuolueen johdon vaikean valinnan eteen. Puolueen poliittista linjaa määrittelevä puolueneuvosto pohti asiaa tiistaina pitkässä kokouksessa, jota kuvattiin hyvin riitaisaksi. Lopulta neuvosto antoi julkilausuman, jossa konservatiivisia äänestäjiä kehotettiin jäämään toisella kierroksella kotiin tai äänestämään tyhjää.

Puolueen vasen laita, johon kuuluu muun muassa entinen pääministeri Alain Juppé, oli esittänyt lausumaa, jossa olisi annettu konservatiiviäänestäjille kehotus harkita sosialistiehdokkaan äänestämistä. Tämä muuttui myöhemmin luonnokseksi, jossa olisi kehotettu äänestäjiä kuuntelemaan omatuntoaan ja menettelemään sen mukaan.

Uuden luonnoksen takana oli muun muassa puolueen johtaja, entinen presidentti Nicolas Sarkozy. Puolueen oikeistosiivelle tämä ei kuitenkaan kelvannut.

Juppé: Kansallisen rintaman nousu pysäytettävä

Alain Juppé puolusti tiistai-iltana Ranskan televisiossa voimakkaasti kehotustaan äänestää sosialistien ehdokasta. Juppé sanoi, ettei hän edelleenkään kannata presidentti Francois Hollandea tai tämän hallituksen talouspolitiikkaa. Marine Le Penin johtaman Kansallisen rintaman nousu on kuitenkin niin suuri vaara Ranskalle, että kaikki mahdollinen on tehtävä puolueen pysäyttämiseksi.

Ranskassa viime aikoina tehdyt terrori-iskut ovat entisestään voimistaneet äärioikeiston asemia. Puolue käyttää avoimesti hyväkseen iskuja, joiden se sanoo todistavan Ranskan hallituksen liian löysästä siirtolaispolitiikasta. Kansallisen rintaman mielestä myös Ranskan talousvaikeudet ovat suureksi osaksi ulkomaalaisten ja erityisesti Brysselin eurokraattien syytä.

Täytevaaleja koskeva riita osoittaa, ettei entinen presidentti Sarkozy hallitse konservatiivipuoluetta yhtä suvereenisti kuin ennen. Hänet valittiin tosin marraskuussa takaisin puoluejohtajaksi suurella enemmistöllä. Hänen vastaehdokkaansa Bruno Le Maire sai kuitenkin paljon odotettua enemmän ääniä. Sarkozy on ilmoittanut avoimesti haluavansa haastaa presidentti Hollande vuoden 2017 presidentinvaaleissa.

Sarkozya on pidetty ennakkosuosikkina, sillä Hollande on tähän asti ollut presidenttinä epäsuosittu ja hänen kannatuslukunsa ovat olleet ennätyksellisen matalia. Viime aikoina Hollanden kannatus on kuitenkin kääntynyt nousuun, sillä hänen katsotaan esiintyneen kansakuntaa kokoavana voimana terrori-iskujen aikana. Sarkozyn odotetaan kohtaavan haastajia myös oman puolueensa sisältä. Presidenttiehdokuutta tavoittelevat suurella todennäköisyydellä molemmat entiset pääministerit Alain Juppé ja Francois Fillon.

Lue seuraavaksi