1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ostaisitko 150 vuotta Turun historiaa? Satamamatkustajia ja satunnaisia kulkijoita Samppalinnassa

Samppalinnan ravintola on kaunistanut Turun jokirantaa jo 150 vuoden ajan. Vartiovuoren kupeesta ovat tarkkailleet maailmanmenoa niin höyrylaivamatkustajat kuin kesälomailevat terassikävijätkin.

kulttuuri
Samppalinnan ravintola vuonna 1968.
Katso miltä Samppalinnan ravintola näytti vuonna 1968. Video on leikattu elokuvasta Joelta, kaupungilta ja kukkuloilta. Kristallikaupunki.

Tehtailija P. C. Rettig rakennutti Samppalinnan ravintolan vuonna 1865. Tuolloin kaupungin satama, Ylempi Höyrylaivasatama, sijaitsi juuri sillä kohdalla Aurajokea. Rakennus palveli erityisesti matkustajia ja tarjosi viihtyisät puitteet satamaodotukselle.

Harri Kaplan ja Pentti Koivikon _Muuttuva kaupunki _-kirjasarjassa kerrotaan Åbo Underrättelsenin reportterin hehkuttaneen jokirannan uutta rakennusta haltioituneena.

Tämä ulkonaisesti aistikas rakennus on sisäpuolelta suurenmoisin ravintolahuoneisto, mitä tähän asti olemme Suomessa nähneet.

Reportteri kuvaili tarkasti sisustusta ja kiinnitti huomion myös rakennuksen oivalliseen sijaintiin.

Sekä idänpuoleisista ikkunoista että kuistikolta on avoin näköala itään aina Hämeen tullille saakka ja se muodostaa illalla, Hämeenkadun kaasuvalojen loistaessa, mitä kauneimman valoperspektiivin. Kesäisin jolloin ei ole kaasuvaloja, niitä korvaa vihannuus, jonka muodostavat Talousseuran talon vastapäätä oleva puistikko ja jokea reunustavat puistokäytävät sekä kaikki ne puutarhat, joista kohoaa lehteviä puita koko näköpiirissä.

Rakennuksen vihkiäisiä juhlittiin vuoden 1865 joulukuun 12. päivänä kaupungin silmäätekevien kera punssia siemaillen. Tehtailija Rettig lahjoitti Samppalinnan Turun kaupungille vain vuosi avajaisten jälkeen.

Nyt kaupungin kiinteistöliikelaitos esittää Samppalinnan ravintolan ja siihen liittyvien rakennelmien myymistä. Kaupunki kertoo, etteivät rakennukset ole enää tarpeellisia kaupungin omassa käytössä.

Jos kiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksyy esityksen, varsinaisesta myynnin aloituksesta tiedotetaan erikseen maaliskuussa.

Lue seuraavaksi