Kainuun Sanomien päätoimittaja: "Omistajanvaihdos ehdottoman hyvä uutinen"

Kainuun Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki pitää Alma Median myyntineuvotteluita Suomalainen Lehtipainon kanssa isona, mutta hyvänä uutisena. Pirttijoki iloitsee päätöksenteon saamisesta paikallisiin käsiin.

media
Kainuun Sanomat, Ylä-Kainuu, Sotkamo-lehti ja Kuhmolainen sekä Koti-Kajaani on Alma Median myyntilistalla.
Katja Oittinen / Yle

Kuusitoista vuotta Alma Median kustantamana julkaistu Kainuun Sanomat on lehtiliiketoiminnan kaupan myötä siirtymässä Suomalainen Lehtipaino Oy:n omistukseen. Kauppaan kuuluvat myös kaksipäiväiset kaupunkilehti Koti-Kajaani sekä paikallislehdet Ylä-Kainuu, Sotkamo-lehti ja Kuhmolainen.

Kainuun Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoki sanoo omistajanvaihdoksen olevan toteutuessaan hyvä juttu.

– Omistajanvaihdos on ehdottoman hyvä uutinen. Kun paikallinen media omistetaan paikallisesti, myös päätöksenteko on paikallista. Mitä päätöksiä tulevaisuudessa ikinä tehdäänkään, niin paikalliset asiat otetaan aina huomioon. Paikkakuntien ja maakuntien omat erityispiirteet voidaan hyödyntää.

– On ollut trendejä, että ensin lehdet ja painotalot ovat samalla omistajalla, ja viimeiset pari kymmentä vuotta toimintoja on eriytetty ja samalla toiminta on keskittynyt. Ehkä olemme nyt näyttämässä esimerkkiä siitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Ei aina tarvitse omistaa isosti, vaan toimia paikallisesti, Pirttijoki sanoo.

Pirttijoenmukaan Kainuun Sanomat oli Alma Median pienimpiä lehtiä, mutta uudelle kustantajalle lehti on suurin.

Asetelma muuttuu, kun lehti on uuden omistajan suurin. Koko lehden tuotantoketju on samassa yhtiössä toimittamisesta painamiseen ja jakeluun, ja päätöksenteko tehdään paikallisesti.

Markus Pirttijoki

– Asetelma muuttuu, kun lehti on uuden omistajan suurin. Koko lehden tuotantoketju on samassa yhtiössä toimittamisesta painamiseen ja jakeluun, ja päätöksenteko tehdään paikallisesti. Omistajan taustat tietäen ja tuntien, on heidän intressissään se, että Kainuussa ilmestyy mahdollisimman paljon hyviä lehtiä, Pirttijoki sanoo.

Alma Mediassa Kainuun Sanomia kohdeltiin päätoimittaja Markus Pirttijoen mukaan hyvin, vaikka isossa yksikössä isot asiat ajavat pienien edelle.

– Alma Median aika on ollut Kainuun Sanomille hyvää. On tehty paljon uudistuksia muun muassa ulkoasun ja internetin osalta, ja jakeluyhtiö on vaihtunut. Olimme perustamassa Lännen Mediaa, ja isot hartiat ovat olleet tarpeen.

– Mutta kyllähän ison talon haasteena on esimerkiksi tietoteknisissä hankkeissa se, että kun idea lähtee ison konsernin it-yksikköön, niin kolmen vuoden päästä voi kysellä toteutumisen perään. Isoissa yksiköissä isot asiat menevät pienien edelle. Paikallinen omistaja tekee päätökset paikallisesti.

Pirttijoen mukaan Kainuun Sanomilla on edelleen halua jatkaa Lännen Mediassa.

Korjaus 4.2.2015 klo 13.25: Korjattu uudeksi omistajaksi Suomalainen Lehtipaino Oy.