Luottamusmies lehtikaupasta: "Tämä on nähtävä mahdollisuutena, ei uhkana"

Kainuun Sanomien henkilöstö on rauhallisilla mielin kaupasta. Luottamusmiehen mukaan välittömiä muutoksia ei ole tulossa, vaan toimitus jatkaa entiseen tapaan.

media
Nainen lukee Kainuun Sanomia
Hanne Kinnunen / Yle

Neuvottelut Kainuun sanomalehtien myymisestä Alma Media Kustannukselta Suomen Lehtitalolle tuli lehtien henkilöstölle yllätyksenä. Kainuun Sanomien henkilöstön keskuudessa mieliala on kuitenkin rauhallinen, kertoo lehtien journalistien luottamusmies Taru Paavoseppä.

– Minä ja suuri osa henkilöstöstä uskoo, että tämä on loppujen lopuksi hyvä asia. On ollut aistittavissa, että lukijat vieroksuvat sitä, että lehden omistus on muualla, vieraassa pörssiyhtiössä. Tämä on nähtävä mahdollisuutena, ei uhkana, hän sanoo.

Paavosepän mukaan neuvottelut ovat loppusuoralla.

Mahdolliselta uudelta omistajalta toivotaan luovuutta

Henkilöstölle ei ole vielä kerrottu, mitä on odotettavissa, jos kauppa toteutuu. Välittömiä muutoksia ei luottamusmies Taru Paavosepän mukaan ole tulossa. Henkilöstön osalta palkanmaksu siirtyy jossain vaiheessa uudelle yrittäjälle, mutta työsuhteen ehdot ja toimenkuvat säilyvät ennallaan.

Lehtien siirtyminen pienelle, paikalliselle lehtitalolle suuren yhtiön sijaan voi sen sijaan vaikuttaa toimintaan.

Toivon, että uusi yksityisyrittäjä pystyy luoviin ratkaisuihin toisin kuin pörssiyhtiö, joka on kuin kankeasti kääntyvä laiva.

Taru Paavoseppä

– Almalla on isompi selkänoja, se kestää joitakin tappiollisiakin vuosia paremmin kuin pieni yritys. Toisaalta pieni yritys on joustavampi. Konserni on myös laskuttanut osakaslehtiään esimerkiksi hallinnoinnista, sieltä voi löytyä säästöjä, pohtii Paavoseppä.

Hän sanoo, että Kainuun Sanomien toimitus jatkaa samaan tapaan kuin aikaisemminkin. Myöskään yhteistyökuvioihin Lännen Median kanssa ei ole muutoksia näköpiirissä.

– On ollut tiedossa, että lehtiin on kohdistunut kovat paineet, ja tulokset eivät välttämättä ole olleet kaikilta osin halutunlaiset. Toivon, että uusi yksityisyrittäjä pystyy luoviin ratkaisuihin toisin kuin pörssiyhtiö, joka on kuin kankeasti kääntyvä laiva, sanoo Paavoseppä.