Moskovan kirjastopalo: Palvelimet ehkä tuhoutuneet

Moskovan yhteiskuntatieteellisessä kirjastossa viime viikon lopulla riehunut tulipalo tuhosi jopa yli miljoona teosta. Suomen Kansalliskirjaston johtaja, ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm, arvelee, että vahinkojen laajuus ei ole vielä paljastunut.

Ulkomaat
Kirjaston tulipaloa sammutettiin
Yhteiskuntatieteiden instituutin kirjaston tulipaloa sammutettiin 31. tammikuuta.Yuri Kochetkov / EPA

Yhteiskuntatieteiden instituutin kirjasto on yksi suurimmista Venäjällä. Instituutissa on kymmenen miljoonaa asiakirjaa, joista osa on 1500-luvulta. Joukossa on myös esimerkiksi YK:ta koskevia asiakirjoja ja historiallisia slaavilaisia tekstejä.

Kansalliskirjaston johtaja** Kai Ekholm** sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että venäläiset tuskin itsekään vielä tietävät tuhon laajuutta. Tulen lisäksi vesi on vaurioittanut teoksia. Huolestuttavinta hänen mielestään on, että tietokannat ovat alhaalla.

-Jos palvelimet ovat tuhoutuneet ja varmistamatta, on kuin koko kirjaston ydin olisi sulanut.

Suomalaisetkin asiakkaina

Moskovalaiskirjaston harvinaisimmat tuhoutuneet teokset ja käsikirjoitukset käsittelivät taloutta, filosofiaa, marxismi-leninismiä ja olivat tulleet Neuvostoliittoon sotasaaliina Saksasta. Kai Ekholm määrittelee kirjaston vaihtokeskukseksi. Se sai julkaisusarjoja eri puolilta maailmaa ja teki niistä referaatteja omaan käyttöön. Kirjaston mittavalla toiminnalla on ollut merkittävä vaikutus myös suomalaiseen tutkimukseen, sanoo Ekholm. Tärkeimmät suomalaiset slavistit ovat olleet Moskovan yhteiskuntatieteellisen kirjaston asiakkaina.

Nykyään tietokantojen vaihto on Ekholmin mukaan kirjastojen yhteistyön mainittavin muoto. Aineistosta kuitenkin vain prosentti kaksi on digitoitu.