Elektropoppari pisti musiikkinsa pilveen: "YouTube on pitkälti kertakäyttökulttuuria"

Juha Seppänen sämpläsi musiikista omia versioitaan jo 11-vuotiaana, ja jätti hevi- ja rock-kauden kokonaan väliin. Nyt hänen elektronista musiikkiaan löytyy pilvipalvelusta, mutta ei YouTubesta.

musiikki
Juha Seppänen
Tuukka Myllymäki / Yle

Suomussalmelta kotoisin oleva Juha Seppänen kertoo, että hänellä tie musiikin pariin ei kulkenut perinteistä reittiä.

– Ihmiset yleensä opettelevat soittamaan tai laulamaan ennen kuin ne alkavat tehdä biisejä. Ennen kuin tajusin musiikista mitään, tein jo sitä hyvinkin nuorena. Musiikin tuottamiseni lähti siitä, että otin valmiita biisejä, joista leikkelin ja käsittelin mieleisiäni.

– Vähän harmittelen sitä, etten ole koskaan elänyt sellaista hevi- tai rock-kautta. Ihmettelen, että minne se on jäänyt, Seppänen kertoo.

Yksitoistavuotiaana nuorukaisen koneen alkoi täyttyä uudelleenrakennetuista elektronisista kappaleista. Sitten oli jo keksittävä muutakin, sillä palo tekemiseen oli pysyvää.

Seppänen muutti Suomussalmelta Kajaaniin musiikin vuoksi. Musiikkilukion jälkeen suoraan Kainuun ammattiopiston konservatorioon opiskelemaan päässyt Seppänen keikkailee nykyään koulun ohella kuukausittain. Lisäksi Seppänen työstää oman parin vuoden ikäisen Horizon Flow (siirryt toiseen palveluun) -projektin uusinta julkaisua.

– Projekti syntyi sisäsyntyisestä tarpeesta perustaa musiikillinen päiväkirja, jonka kautta pystyin suodattamaan kokemuksiani maailmasta.

Juha Seppänen halusi pukea kokemuksensa ääniksi ja sanoiksi – musiikiksi. Toukokuussa 2012 Seppänen laittoi projektinsa julkiseksi, mutta ei siihen perinteisimpään jakelukanavaan.

– YouTube on pitkälti kertakäyttökulttuuria: videot katsotaan kerran ja moni helmi hukkuu runsauden tulvaan. Helmiä löytävät vain ne, jotka haluaa etsiä ja löytää niitä.

Musiikintekijän näkökulmasta Seppänen ei koe YouTubea paikkana, jossa haluaisi olla esillä. Hän ei sanojensa mukaan koe sosiaalista videolevitystä itsellensä tärkeänä, vaikka moni artisti onkin lyönyt läpi.

Youtube on pitkälti kertakäyttökulttuuria: videot katsotaan kerran ja moni helmi hukkuu runsauden tulvaan.

Juha Seppänen

– Kyllä olen nähnyt tapauksia, missä biiseillä lyödään itsensä läpi jollekin asteelle.

Vaikka Seppänen mainitsee olevan huono mainostamaan omaa musiikkiaan, ei hän pelkää asettaa tavoitteitaan korkealle.

– Mulla on ollut aina hyvin korkealla haaveet. Suoraan voin sanoa, että aikuisena haluan olla huipputason ammattilaistuottaja, kansainvälisestikin edes vähän tunnettu.

Seppänen hiljenee miettimään vastaustaan musiikin luomisesta. Oman tyylin löytymiseen meni aikaa. Omien esikuvien tyylejä matkimalla Seppänen alkoi hahmottaa oman musiikkinsa muotoa.

– Pienestä pitäen mulla on ollut idoleita elektronisen musiikin maailmasta. Omaa musiikkia en suostu helpolla kuuntelemaan. En ole suoranaisesti tyytyväinen mihinkään biisiini. Harvoin tulee kuunneltua omaa materiaalia.

Kappaleen valmistuttua Seppänen jättää sanojensa mukaan valmiin taakseen ja siirtyy seuraavaan kappaleaihioon. Pyrkimys on tehdä seuraavasta kappaleesta edeltäjäänsä jollain tapaa parempi.

– Jokainen kappale on aikakautensa tuotos. Siinä yhdistyy siihen saakka hankittu tietotaito. Ehkä sitten vanhempana voin kuunnella musiikkiani, kun itse kritiikki on vähän heikompi.

Juha Seppänen
Tuukka Myllymäki / Yle

Suosikkiartisteja joutuu selittelemään

– Omien suosikkiartistejani en kovinkaan monesti levittele, koska siinä on aina riski, että niitä pitää alkaa selitellä.

Yhdeksi esikuvakseen Seppänen mainitsee Suomessakin lukuisasti vierailleen saksalaisyhtyeen Scooterin.

Suoraan voin sanoa, että aikuisena haluan olla huipputason ammattilaistuottaja.

Juha Seppänen

– Monesti olen miettinyt, että mielikuva, minkä Scooterista saa on korkeaääniset laulut ja kova bassojytä, mitä moni auto soittaa perjantai-iltaisin. Kotona kuuntelen Scooterin levyjä ja niiltä löydän monesti tosi hyviä instrumentaalisia trancekappaleita.

Seppänen pitää elektronista musiikkia eräänlaisena musiikkirintaman edelläkävijänä, minkä vuoksi hänen mielestään on luonnollista siirtyä digitaaliseen aikaan. Silti hän nauraa olevansa silti ristiriitainen mies.

– Tykkään edelleen ostaa levyjä genrestä riippumatta. Oma levyni tulee sekä digitaalisena että konkreettisena levynä, koska moni yhä arvostaa konkretiaa mieluummin kuin pelkkiä tiedostoja ruudulla. Silti ihmettelen, miksi maailman valloittanut Avicii yhä julkaisee albuminsa konkreettisena levynä.