Lumenpudottaja: Puolimetrinen kinos ei ole mikään pieni lumipesu

Viikonlopun ja alkuviikon lumisateet nostivat hanget hieman yli pitkän ajan keskiarvon. Katoille kertynyt lumi ei ole vielä vaaraksi, mutta tilannetta kannattaa tarkkailla.

Kotimaa
Lumenpudotuksia tekevä yrittäjä osoittaa jäähallin räystäälle kertyvää lunta.
Mika Moksu / Yle

Mustaan toppapukuun sonnustaunut mies laskeutuu tikkailta Kouvolan jäähallin katolta. Liikkeellä hän on virallisella asialla. Käynnin syy on viime päivien runsas lumentulo.

– Paksuimmissa kinoksissa lunta on 60-70 senttiä, mutta keskimäärin mittasin 40-50 sentin hangen, mies kertoo.

Hän on kouvolalaisen kiinteistöhuoltoyhtiön yrittäjä Pekka Pellava. Hänen yrityksensä pudottelee lumia muun muassa kaupungin omistamien kiinteistöjen katoilta. Jäähalli on yksi niistä.

– Hallin katon viistoille reunoille kertyy lunta ja jääpuikkoja, ne pitää pudotella alas. Kyse on turvallisuudesta, Pellava painottaa.

Sateen jälkeen tarkastuskierrokselle

Pellavan tämän päivän tärkein tehtävä on kiertää kaupungin omistamia kiinteistöjä ja selvittää, millainen tarve lumien pudotteluun on. Kierros piti aloittaa, kun viikonlopun ja alkuviikon aikana taivas suolsi alas märkää lunta melko reipasta tahtia. Putoava lumi on riski esimerkiksi kaduilla kulkeville ihmisille, jotka voivat jäädä putoavan lumen ja jään alle. Toisaalta painava lumi on riski myös rakennuksille itselleen.

– Niihin paikkoihin, joissa on vaarana, että lunta putoaisi kadulle, laitamme lippusiimoja. Jäät ovat tehneet monin paikoin räystäille patoja, joten tarkastamme myös, ettei sulava lumi aiheuta kiinteistöhin vuotoja, Pellava kertoo.

Riskiraja lähestyy

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kouvolassa on tähän aikaan talvesta keskimäärin 43-47 senttiä lunta. Lukema on mitattu Utin mittauspisteestä. Nyt ollaan siis hieman pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Vaikka nyt satanut lumi on melko märkää ja painavaa, niin kutsuttuun riskirajaan on vielä matkaa.

Lumikuormaa seuraa Suomen ympäristökeskus SYKE. Nyt ympäristökeskus arvioi lumikuorman olevan noin 50 kiloa neliömetrillä. Riskirajana kiinteistöjen kantavuudelle pidetään 80-100 kiloa neliöllä. Siis keskimäärin, pienempikin kuorma riittää, jos rakenteissa on vikaa.

– Tällä lumikuormalla ei ole vielä syytä alkaa varoitella, mutta kiinteistöjä kannattaa kyllä tarkkailla, sanoo hydrologi Heidi Sjöblom Suomen ympäristökeskuksesta.

Huomio terveyteen ja omaisuuteen

Putoavan lumen aiheuttamat vahingot ovat kiinteistönomistajan vastuulla. Se on hyvä kannustin esimerkiksi kunnille ja taloyhtiöille huolehtimaan lumen poistamisesta. Mutta miten on vaikkapa omakotiasujien laita? Suomalaiseen kulttuuriin kun usein kuuluu ajattelutapa, että mitään ei korjata, ennen kuin siihen tulee vikaa. Lumen ammattilainen antaa arvokkaan muistutuksen.

– Lumi voi viedä mukanaan katolta lumiesteet ja lapetikkaat, ja se voi aiheuttaa kattoon vuotoja. Ja vaikka tuollainen puolimetrinen kinos voi tuntua pieneltä ja sen osumista vaikkapa pään alueelle voisi luulla pieneksi lumipesuksi, on tuollainen kinos kuitenkin painavaa ja voi aiheuttaa pahaa vahinkoa, Kouvolan Kattopalvelu Oy:n yrittäjä Pekka Pellava muistuttaa.