Hyppää sisältöön

Meksikolais-suomalainen parivaljakko: Unelmaa kohti mokaten ja kokaten

Nuoret suhtautuvat yrittäjyyteen entistä positiivisemmin, ainakin Suomen Yrittäjien mukaan. Meksikolais-suomalainen parivaljakko tekee töitä yötä päivää ravintolansa eteen. Yrittäjyys on maistunut, vaikka mokailtukin on.

Kuva: Yle / Soile Suvanto

Kahden nuoren yrittäjän ravintola sai alun viime kesänä pop-up -ravintolavaunusta oululaisen puiston laidalla. Asiakkaita Oscar Eduardo Vera de la Rosan ja Janne Gladin meksikolaisessa pop-up -ravintolassa riitti. Saaduilla tuotoilla yrittäjäkaksikko sai pääomaa oikean ravintolakeittiön varustamiseen.

– Pop-up -vaunussa ei ollut juoksevaa vettä ja kuskasimme astiat pesuun polkupyörällä toiselle puolelle kaupunkia. Kyllä nyt osaa arvostaa sitä, että ravintolamme keittiössä on astianpesukone ja juokseva vesi, Glad nauraa.

Yrityksen raaka-aineet hankitaan osin suoraan Meksikosta, mutta esimerkiksi liha ja vihannekset ovat kotimaisia.

– Ei ole järkevää tuoda kaikkea Meksikosta, muuten ruoan hiilijalanjäljestä tulee liian iso, Oscar Eduardo Vera de la Rosa miettii.

Onhan tämä hullua eikä tässä ole mitään järkeä, mutta kyllä yrittäjyys palkitsee

Janne Glad

Vera de La Rosa on opiskellut kaupallista alaa Oulussa.

– Olemme saaneet kokeneen ravintoloitsijan mentoriksemme ja saamme häneltä paljon neuvoja, kuinka tehdä asioita. Haaveena on, että saamme luotua työpaikkoja myös muille. Siitä tulee hyvä fiilis, Vera de la Rosa sanoo.

Asiakas odotti, toinen sai kylmää ruokaa

Ensimmäiset kuukaudet uudessa ravintolassa ovat olleet aikamoista taiteilua.

– Systeemi haki alussa muotoansa. Joku asiakas odotti liian kauan ruokaa ja joku sai ruokansa kylmänä. Mokailun oli vaan tapahduttava, jotta saimme salin ja keittiön toiminnan hanskaan. Nyt salin ja keittiön yhteistyö toimii, Glad kertoo.

Ravintolan ideana on tehdä aitoa meksikolaista ruokaa.

– Meksikossa kaikilla on vähän omanlaisensa reseptinsä salsaan. Perusaineksiin kuuluvat paistetut tomaatit, kuivattu chili, korianteri ja suola, Oscar Eduardo Vera de la Rosa kertoo.

Työpäivä venyy aamusta yömyöhään

Parivaljakolla riittää hulinaa aamuvarhaisesta yömyöhään marraskuussa avatun meksikolaisen ravintolansa kanssa.

– Työt alkavat aamulla, kun silmät saa auki. Aamupäivän hoidan juoksevia asioita ja iltapäivällä tulen salin puolelle töihin. Ravintolan sulkemisen jälkeen siivoan paikat kuntoon. Valmista on yöllä yhden-kahden välillä, yrittäjä Janne Glad kertoo.

Glad ei kuitenkaan valita, vaan hyrisee tyytyväisyyttä.

– Onhan tämä hullua eikä tässä ole mitään järkeä, mutta kyllä yrittäjyys palkitsee ja tämä on minun näköiseni homma, Glad sanoo.

.
.