1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talvivaaran konkurssipesän toiminta raskaasti tappiollista

Talvivaaran konkurssipesän kulut olivat 18,7 miljoonaa euroa ja tuotot metalleista 5,8 miljoonaa. Realisointeja pesä on tehnyt 2,5 miljoonan euron edestä, selviää konkurssiasiamiehelle toimitetusta marras-joulukuun tilityksestä.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Talvivaaran konkurssipesä tienasi vain kolmanneksen kuluistaan marras-joulukuussa. Konkurssiasiamiehelle toimitetun tilityksen mukaan konkurssipesän tuotemyynnit olivat 5,7 miljoonaa euroa ja kulut 18,7 miljoonaa. Pesänhoidon kuluihin meni 720 000 euroa.

Konkurssipesän realisointituotot olivat 2,5 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen kuluerä olivat materiaalihankinnat, 6 miljoonaa euroa. Toiseksi suurin kuluerä oli vuokrat, 2,6 miljoonaa euroa. Suunnilleen saman verran meni palkkoihin ja niiden sivukuluihin. Ulkopuolisia palveluja konkurssipesä osti marras-joulukuussa 1,4 miljoonalla eurolla ja sähköä kahdella miljoonalla.

Talvivaaran konkurssipesän hoitamisesta aiheutuneet kustannukset hoitaa valtio julkisselvityksen kautta. Varoja siirretään konkurssipesälle 10 miljoonan euron erissä. Konkurssiasiamies saa Talvivaaran konkurssipesän käyttämistä valtion varoista tilityksen jälkikäteen kerran kuukaudessa.

Lisärahaa tulossa, vanhat kasat purkuun

Valtio on tähän mennessä maksanut tai varannut Talvivaaran asioiden hoitoon 69 miljoonaa euroa eri momenteilta. Työ- ja elinkeinoministeriö on esittänyt (siirryt toiseen palveluun) seuraavaan lisäbudjettiin 100 miljoonaa euroa lisää, koska aiemmin myönnettu raha uhkaa loppua kevään aikana.

Perusteena lisärahalle on edelleen ympäristövahinkojen torjunta muun muassa metallitehtaan ylläpitämiseksi. Lisärahan arvioidaan riittävän ensi syksyyn saakka.

Konkurssipesä on aloittanut valmistelut vuonna 2012 kastuneiden, metallia yhä sisältävien kasojen purkamiseksi ja siirtämiseksi sekundääriluotusalueelle. Purku alkanee helmikuun aikana. Tavoitteena on saada metallien liuotusprosessi uudestaan käyntiin. Purkuun menee aikaa useita kuukausia.

Purkutyö palvelee mahdollista louhinnan aloittamista, mutta myös kaivoksen lopettamista, mikäli sille ei löydetä uutta ostajaa. Primääriliuoskasat on kaivoksen lopettamissuunnitelman mukaan siirrettävä sekundäärikasaan ja peiteltävä reaktioiden loputtua.