Tohtori ei olekaan tohtori, verkkoyliopistosta kaksi kantelua oikeusasiamiehelle

Lönnrot-yliopiston rehtori Pertti Yli-Luoma on tyytyväinen, että verkkoyliopistosta valmistuneet kaksi tohtoria ovat kannelleet yliopiston tohtorintutkinnon kelpoisuudesta oikeusasiamiehelle.

Kotimaa
Tohtorin hattuja
Yle

Lönnrot yliopistosäätiöstä (siirryt toiseen palveluun) on tehty kaksi kantelua eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelut liittyvät valtioneuvoston tiedotteen mukaan myönnettyihin tohtorintutkintoihin, jotka eivät ole Suomen tai tiettävästi minkään muunkaan maan koulutusjärjestelmän mukaisia virallisia tutkintoja.

Professori Pertti Yli-Luoma sanoo Lönnrot-yliopiston rehtorina, että häneen on oltu kanteluista jo yhteydessä.

– Hyvä kun kaksi valmistunutta tohtoriamme ovat kantelun tehneet. Nyt saadaan selvyys ja mustaa valkoiselle tässä asiassa, jonka osalta ministeriössä ei ymmärretä lakia. Yliopistot ovat olleet vuodesta 2000 lähtien itsenäisiä laitoksia, joita ei mikään ministeriö johda.

– Lönnrot-yliopisto toimii säätiölain mukaan, koska se ei saa valtiolta rahaa, sen vuoksi tutkintoa ei virallisilta listoilta löydy. Yliopistolaki on nykyään rahalaki, joka pätee niiden yliopistojen kanssa, jotka ovat valtion kanssa rahasopimuksen tehneet. Myös Aalto-yliopisto toimi ensimmäisen vuotensa säätiölain pohjalta, Yli-Luoma sanoo.

Hyvä kun kaksi valmistunutta tohtoriamme ovat kantelun tehneet. Nyt saadaan selvyys ja mustaa valkoiselle tässä asiassa, jonka osalta ministeriössä ei ymmärretä lakia.

Pertti Yli-Luoma

Hän ei kuitenkaan pidä Aalto-yliopiston tilannetta minkäänlaisena vertailukohtana Lönnrot yliopiston toiminnalle, vaikka lähtökohdat ovat samantyyliset olleetkin.

– Yksityisille yliopistoille historiallinen tausta on aina tällainen, ja ne ovat aloittaneet säätiöpohjalta. Oikeuskansleri ei ole toimintaamme kieltänyt, Lönnrot-yliopisto on kansainvälinen verkkoyliopisto.

Rehtori Pertti Yli-Luoma kertoo, että toinen kantelun tehneistä on virolainen nainen, jonka tohtorintutkinnon perään oli soiteltu Suomeen.

– Virallinen taho oli Suomesta vastannut, että tutkintoa ei hyväksytä. Jos kanteluiden jälkeenkään tutkintoa ei hyväksytä, valitamme EU:n tuomioistuimeen. Vuonna 1999 on Suomikin allekirjoittanut sopimuksen, että maamme hyväksyy kaikkien eurooppalaisten yliopistojen tutkinnot.

OKM tyrmää Lönnrot yliopiston toiminnan

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan verkkoyliopistona itseään markkinoiva Lönnrot-yliopisto ei ole Suomen korkeakoulujärjestelmän mukainen yliopisto, kuten myöskään sen myöntämät tutkinnot eivät ole Suomen korkeakoulujärjestelmän mukaisia. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö pitää harhaanjohtavana tapaa, jolla säätiö rinnastaa itsensä suomalaisiin yliopistoihin.

Lönnrot yliopiston toimijat ovat toimineet professorin viroissa ja tehtävissä muissa yliopistoissa, ja ajattelevat ilmeisesti, että voivat sen vuoksi perustaa yliopiston.

Immo Aakkola

– Suomessa on sellainen järjestelmä, että yliopistoista säädetään laissa, ja kaikki yliopistot luetellaan yliopistolaissa. Jos kuka tahansa voisi ilmoittautua yliopistoksi, niin pitäisi olla myös taho, joka vahvistaisi opetuksen laadun yliopistotasoiseksi, sanoo hallitusneuvos Immo Aakkula opetus- ja kulttuuriministeriöstä Yle Kainuulle.

– Emme ota kantaa esimerkiksi opetuksen laatuun, vaan tämä perustuu lakiin yliopistojen osalta. Periaatteessahan suomalainen korkeakoulukin voi akkreditoitua ja tunnistautua jonkun toisen maan lakien mukaiseksi korkeakouluksi, mutta Lönnrot-yliopiston ongelma, että he väittävät olevansa kansainvälinen yliopisto, mutta eivät toimi valvonnankaan osalta minkään maan lain mukaan.

Hallitusneuvos Immo Aakkulan mukaan rehtori Pertti Yli-Luoman mainitsemalla Euroopan unionilla ei ole toimivaltaa koulutusasioissa jäsenvaltioissaan.

– EU:ssa ei ole niin yksityiskohtaista lainsäädäntöä, että sen perusteella voisi korkeakoulua perustaa. Lönnrot-yliopiston toimijat ovat toimineet professorin viroissa ja tehtävissä muissa yliopistoissa, ja ajattelevat ilmeisesti, että voivat sen vuoksi perustaa yliopiston.

Lisäys 4.2.2015 klo 15.29: Opetusministeriön kanta asiassa ja hallitusneuvos Immo Aakkulan kommentit.

Päivitetty 5.2.2015 klo 9.23: Korjattu hallintoneuvos hallitusneuvokseksi.