1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Puu lujempaa kuin teräs" – Stora Enson uusi tuote sai alkunsa amerikkalaisten sotilaskoneiden potkureista

Stora Enson suurinvestointi Varkaudessa perustuu puurakentamisen kasvuun. Euroopassa puisia rakennuspalkkeja on käytetty yli kymmenkerroksisiin kerrostaloihin.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Stora Enso aikoo saada Varkauden tehtaalle tulevan uuden viilupuulinjan tuotantoon pikavauhtia. Tarkoituksena on, että keskiviikkona kerrottu investointi on täyttä totta vuoden 2016 huhti–kesäkuussa. Tiukka aikataulu perustuu yhtiön mukaan siihen, että Varkaudessa on jo olemassa valmiit tilat tuotantolinjalle.

– Täällä on vapaat tilat tyhjänä (kuumahierrelaitos, vanha paperikonesali ja varastohalli) ja pääsemme aloittamaan tuotannon hyvin nopeasti. Energiatuotanto ja eri palvelut on olemassa, tukkihuolto toimii. Kaikki, mitä projekti tarvitsee, löytyy yhdestä pisteestä, hehkuttaa strategisista investoinneista vastaava johtaja Mika Kallio.

Viilupuiset rakennuspalkit ovat Stora Enson mukaan tuote, jota ei ole tehnyt aiemmin yksikään toinen valmistaja. Ne ovat sukua CLT-elementeille, joita Stora Enso valmistaa tällä hetkellä muun muassa Itävallassa. Uusi investointi tekee Kallion mukaan yhtiöstä "selkeästi maailman johtavan tuottajan" puuelementeissä.

– Viilupuun perustuotanto on hyvin tunnettu, mutta on iso innovaatio jalostaa sitä isoihin rakennuselementteihin. Se on painoon suhteutettuna lujempaa kuin teräs, Kallio sanoo.

Kaikki, mitä projekti tarvitsee, löytyy yhdestä pisteestä.

Mika Kallio

Investoinnista kertoneessa tiedotustilaisuudessa Varkaudessa tarjottiin muitakin teknisiä detaljeja uudesta ihmetuotteesta. Kallio paljasti, että 1940-luvulla viilupuuta käytettiin amerikkalaisten sotilaskoneiden potkureihin.

Stora Enson tuotantolinjalta ei sentään tule potkureita, vaan rakennuspalkkeja muun muassa puukerrostaloihin. Euroopassa on rakennettu CLT-elementeistä yli kymmenkerroksisia kerrostaloja.

Suurin osa, arviolta 80–85 prosenttia Varkauden viilupuulinjan tuotannosta menee vientiin.

"Hankalampiakin vaiheita on nähty"

Uusi investointi tuo rakennemuutoksesta kärsineelle Varkauden seudulle 150 uutta työpaikkaa. Stora Enson palkkalistoille otetaan 80 uutta työntekijää – koska tuotanto on uutta, myös työntekijät pitää kouluttaa. Muut työllisyysvaikutukset ovat välillisiä ja liittyvät esimerkiksi puunhankintaan.

– Varkautelaisina meillä on ollut tämän ja viime vuoden aikana ilon aiheita. Hankalampiakin vaiheita on nähty, puuskahtaa tehtaanjohtaja Jarkko Tehomaa ja viittaa Stora Enson viimevuotiseen päätökseen muuttaa hienopaperikone aaltopahvin raaka-ainetta tuottavaksi linjaksi.

Viimevuotisen investoinnin arvo oli viilupuulinjaa suurempi, 110 miljoonaa euroa, mutta se ei luonut samalla tavalla uusia työpaikkoja tehtaalle.

Uuden viilupuulinjan vuosituotanto on arviolta 100 000 kuutiota. Stora Enson mukaan investointi on puun käytön kannaltakin käytännöllinen, sillä siinä missä aaltopahvikone tarvitsee kuitupuuta, viilupuuhun menee tukkipuuta, jota tarvitaan arviolta 250 000 kuutiota vuosittain.