Kreikan valtiovarainministeri: Voimme luottaa EKP:n tukeen

Giánis Varoufákis poistui iloisella mielellä neuvottelusta Euroopan keskuspankin johtajan kanssa. EKP:n pankkiirit pohtivat tänä iltana, millä ehdoilla Kreikan pankkien avustamista jatketaan.

talous
Kreikan valtiovarainministeri Giánis Varoufákis.
Daniel Roland / AFP

Kreikan valtiovarainministeri Giánis Varoufákis on neuvotellut Euroopan keskuspankin EKP:n johtajan Mario Draghin kanssa Kreikan taloustuesta.

Draghi ei ole kommentoinut keskustelua, mutta Varoufákis antoi toimittajille toiveikkaan haastattelun. Hänen mukaansa keskustelu oli "hedelmällinen ja rakentava".

Varoufákisin mukaan EKP tekee kaikkensa tukeakseen euroalueeseen kuuluvaa maata. Hän kertoi Draghin olleen erityisen avulias pohdiskellessaan niitä mekanismeja, joilla EKP voi tukea jäsenmaita, kuten Kreikkaa.

- Minulla ei ole epäilystäkään siitä, ettemmekö voisi saada keskustelut eurooppalaisten kumppaniemme, samoin kuin EKP:n ja IMF:n kanssa päätökseen nopealla aikataululla, jotta voimme potkaista Kreikan talouden käyntiin, Varoufákis sanoi keskustelujen jälkeen.

EKP:n hallintoneuvoston on määrä vielä tänään keskiviikkona kokoontua keskustelemaan rahallisesta tuesta Kreikan pankeille. Keskustelussa pohditaan vaihtoehtoja tuen ehdoille ja lainojen maksuajoille.

Varoufákis tavoitteena on muuttaa maansa saamien lainaehtoja siten, että niiden takaisnmaksun aikataulu sidotaan Kreikan talouskasvuun ja siten syntyvään takaisnmaksuvaraan.

Talouslehti Financial Times kertoi aikaisemmin saaneensa tiedon, ettei EKP ole hyväksymässä Varoufákisin ehdotusta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP