Venäjän verkossa: Hitaasti sen tyhmäkin tajuaa

Venäjä on valmis peliin ilman sääntöjä, eikä pyydä anteeksi, jos tapahtumat alkavat kehittyä täysin ilman sääntöjä. Tämä totuus on nyt valjennut myös suomalaisille, jotka eivät järjenjuoksultaan ole niitä kaikkein nopeimpia, kertoo uutistoimisto Regnum.

Venäjän verkossa
Suomi Venäjän mediassa.
Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Pari vuotta sitten kerroin, kuinka hirveä älämölö Venäjällä oli syntynyt yhdestä Vantaalla tehdystä venäläisen äidin lasten huostaanotosta. Kerroin myös, kuinka Venäjän Euroopan neuvoston valtuuskunnan johtaja Aleksei Puškov uhosi, että hän vie tämän ihmisoikeusrikoksen Euroopan neuvoston tutkittavaksi.

Vantaan tapaus sattui aikana, jolloin Venäjällä vielä oli järjestössä äänioikeus, jonka se nyttemmin on menettänyt Ukrainan sodan ja Krimin anastuksen seurauksena. Puškov sai siis tahtonsa läpi ja Olga Borzova -niminen venäläinen naiskansanedustaja pantiin asiaa selvittämään.

Hyvä ihminen

Selvitys on valmistunut ja Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun)mukaan Vantaan viranomaiset saivat huostaanotosta puhtaat paperit. Edustaja Borzova on ilmeisesti hyvä ja rehellinen ihminen. Näin voi päätellä siitä, ettei Venäjän media ole julkaissut hänen selvityksestään sanaakaan.

Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen. Tämän ovat tällä kertaa saaneet todeta ne, jotka vuodenvaihteen alla yrittivät ennakoida, miten Venäjän talouden alamäki ja ruplan arvon romahdus vaikuttavat venäläisten Suomen matkailuun. Suomen viranomaiset arvioivat joulukuun alussa, että laskua tulisi 20–30 prosenttia. Majoitusliikkeiden edustajat olivat optimistisempia, ja arvioivat laskun olevan 15–20 prosentin luokkaa.

Uutistoimisto RIA Novostin (siirryt toiseen palveluun) mukaan matkailijoiden määrä romahti todellisuudessa vajaan 323 000 tasolta hieman yli 165 000 eli laskua oli lopulta yli puolet. Joulukuun verovapaa myynti laski koko Suomessa noin 60 prosenttia – Lappeenrannassa, Imatralla ja Kotkassa peräti 75 prosenttia.

Kovat johtopäätökset

Jos on ennustaminen vaikeaa, niin johtopäätösten teko on sitten sitäkin helpompaa. Venäjän hallituksen virallisen lehden nettisivujen mukaan syöksykierteeseen on nimittäin joutunut, ei Venäjän, vaan Suomen talous. Syynä ovat EU:n pakotteet ja Venäjän vastapakotteet. Niiden vaikutuksesta ovat Suomessa romahtaneet matkailu, kauppa ja palvelut.

Sivuston mukaan Suomen viranomaiset harmittelevatkin nykyään kovasti, että ovat aikanaan tulleet kannattaneeksi EU:n määräämiä pakotteita.

Eduskunnan alkuvuodesta käymää Venäjä-keskustelua naapurin media seurasi tarkasti. Sitä selostettiin lähinnä pääministeri Alexander Stubbin puheenvuoron pohjalta. Asialla olivat näyttävin jutuin yleisuutistoimistot RIA Novosti (siirryt toiseen palveluun) ja TASS (siirryt toiseen palveluun). Keskustelua arvioi myös presidentti Vladimir Putinia poliittisesti lähellä oleva uutistoimisto Regnum. Se nosti pääministerin puheesta esiin lausuman, jonka mukaan "on tullut aika tunnustaa, että Venäjästä ei varmaankaan koskaan tule eurooppalaisten maiden kaltainen läntinen demokratia. Venäjä ei halua olla se, joka noudattaa sääntöjä, vaan se, joka säännöt määrää".

Vihdoinkin on huomattu

Uutistoimiston kommentaattori oli samaa mieltä ja hän oli kovasti mielissään, kun nyt myös Suomen pääministeri oli tämän huomannut. Kirjoittajan mukaan Venäjä on vahvistunut niin, ettei sen tarvitse käydä muilta kyselemään, mikä sopii ja mikä ei: "Venäjä ei valittele eikä äimistele, vaan toteaa, ettei nykyinen asiain tila enää tyydytä. Se on valmis kehittämään uudet pelisäännöt – ja valmis myös peliin ilman sääntöjä".

Näin kirjoittaja jatkaa: "Vaikuttaa siltä, että jos tämä totuus on vihdoin valjennut suomalaisillekin, jotka eivät ole järjenjuoksultaan niitä kaikkein nopeimpia, niin on se sitten mennyt perille myös meidän anglosaksisille kumppaneillemme", kirjoittaja toteaa paljastaen kuin ohimennen sen, mitä oman aikamme panslavistit meistä suomalaisista ajattelevat.

On tosin muitakin ajatuksia. Kun näissä katsauksissa ei pitkään aikaan ole käyty Aleksander Hudilaisen valtakunnassa eli Karjalassa, niin nyt on jo korkea aika. EU:n komissiohan myönsi loppuvuodesta, kaikista pakotteista huolimatta, Suomen ja Karjalan välisten hankkeiden yhteisrahoitukseen 24 miljoonaa euroa, minkä Venäjän media (siirryt toiseen palveluun) pani asiallisesti merkille.

Eurooppalaista palvelua

Karjala on päässyt hyötymään ruplan kurssista, koska sen arvon romahdus on saanut osan matkailijoista suuntaamaan kulkunsa ulkomaiden sijasta sinne. Nettisivusto slon.ru:n (siirryt toiseen palveluun)Natalia Telegina kävi hiljan katsastamassa, mitä kuuluu paikalliselle matkailubisnekselle, jonka uusi iskulause on "eurooppalaista palvelua ilman passeja ja viisumeja".

Pietarin asemalla toimittajan tavoitti tyly ilmoitus: pari päivää aiemmin varattua reittitaksivuoroa Sortavalaan ei sinä päivänä ajettaisi – auto oli hajonnut. Liikkeen nettisivuilta kävi ilmi, että autojen rikkoutumiset ja kuljetusten järjestelijöiden töykeä käytös olivat tulleet asiakkaille tutuiksi.

Ruskealan lomakeskuksesta puhelimitse tavoitettu vastaanottovirkailija kertoi, että tie perille on paikoin soratietä. Sitä pitkin kuskit kuitenkin paahtavat täysillä, joten perille tultuaan osa matkailijoista on naamaltaan vihreitä. Hän kertoi tarinan siitä, kuinka taannoin matkansa maksaneet turistit käännytettiin voimamiesten avulla takaisin jo lomakeskuksen portilta, kun omistajilta oli jäänyt miljoonan verran velkarästejä pankille maksamatta.

Ei oltu Suomessa

Sortavalaan toimittaja kuitenkin pääsi, kun toisen lomakodin vastaanottovirkailija nouti hänet Pietarista Karjalan kuoppaisille teille hyvin sopivalla maasturilla.

Telegina jatkaa: "Pysähdyimme kauppaan, missä kassa kinasteli ponnettomasti vahvasti humalaisten teinien kanssa. Maksoimme ja lähdimme, ja vasta sitten huomasimme, että meille oli annettu rahasta väärin takaisin. Ei siis oltu Suomessa."