Koulujen tietämättömyys ihmetyttää – uudelle verkkopalvelulle viisi kantelua liiasta uskonnollisuudesta

Kantelupukki.fi-sivustolle voi ilmoittaa koulusta tai päiväkodista, joka loukkaa lasten uskonnonvapautta. Sivuston ylläpitäjät ovat vastaanottaneet viisi kantelua, jotka koskevat yhteensä seitsemää eri koulua.

kantelut
Tumma risti turkoosia taustaa vasten, vieressä tuikkukynttilälyhtyjä.
Henrikinseurakunnan kirkkoherran vaali käytiin toukokuussa. Arkistokuva.Yle

Kantelupukki.fi-sivusto auttaa ihmisiä tekemään kanteluita kouluista tai päiväkodeista, jotka loukkaavat lasten uskonnonvapautta. Kanteluita on tullut sivuston virallisen julkistamisen eli tammikuun 19. päivän jälkeen viisi kappaletta, joissa kanneltiin yhteensä seitsemästä koulusta.

Sivusto on Helsingin ja Tampereen vapaa-ajattelijayhdistysten sekä Uskonnottomat Suomessa ry:n perustama ja ylläpitämä.

– Kanteluita on tullut muun muassa siitä, että seurakunnan aamuhartaudesta ei ole tiedotettu tai joulujuhlaa on vietetty kirkossa eikä muita vaihtoehtoja ole ollut tarjolla, kertoo Kaisa Robbins Uskonnottomat Suomessa ry:stä.

Vaikka näytän opetushenkilökunnalle, että tässä kohtaa ohjeita sanotaan näin, niin he eivät silti usko.

Kaisa Robbins

Yli kymmenen vuoden ajan koulujen on pitänyt järjestää vaihtoehtoista toimintaa lapsille, jotka eivät osallistu uskonnolliseen tilaisuuteen. Viime syksynä opetushallitus tarkisti uudelleen koulun uskonnollisia tilaisuuksia koskevia ohjeitaan. Siitäkin huolimatta kantelupukki.fi -sivuston ylläpitäjät kohtaavat jatkuvasti kouluja, joissa ohjeita ei tunneta riittävän hyvin.

– Vaikka näytän opetushenkilökunnalle, että tässä kohtaa ohjeita sanotaan näin, niin he eivät silti usko. Hirveän paljon tulee vastaan sellaisia paikkoja, joissa perinteet ovat niin voimakkaita ja rakkaita, etteivät ihmiset näe miten tilanne on muuttunut, Robbins kertoo.

Heti ei kannata ryhtyä kantelupukiksi

Kantelun voi tehdä edelleen esimerkiksi suoraan aluehallintoviranomaisille. Oli ilmoituskanava mikä tahansa, kantelun käsittelyssä kuluu helposti jopa 8-10 kuukautta.

Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtisen tietoon on tullut muutama kantelupukki.fi:n kantelu. Hänestä on hyvä asia, että sivusto tarjoaa kansalaisille lisäohjeistusta.

Sekä Lahtinen että Robbins painottavat, että mahdollisissa ongelmatilanteissa on aina ensin yritettävä selvittää asia suoraan koulun tai päiväkodin kanssa.