Puolustusvoimain komentaja: Kriisinhallintaoperaatioita harkittava tarkemmin

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg näkee, että Suomen osallistuminen kriisinhallintaoperaatioihin vähenee. Lindberg piti 14. Martti Ahtisaari -luennon Jyväskylässä.

Kotimaa
Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg sanoi Ahtisaari -luennossaan, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa on arvioitava kriittisesti mihin kriisinhallintatehtäviin Suomi osallistuu.

On todennäköistä, että niiden sotilasoperaatioiden määrä vähenee, joihin Suomi jatkossa osallistuu.

Jarmo Lindberg

– Päätöksenteko operaation aloittamisesta on aina poliittinen, kattaen myös päätöksen vaatiman erillisrahoituksen. Osallistumista varten on jatkossa määriteltävä selkeät tavoitteet ja kesto, jotta vältymme niin sanotuilta "iäisyysoperaatioilta". On todennäköistä, että niiden sotilasoperaatioiden määrä vähenee, joihin Suomi jatkossa osallistuu, Lindberg sanoi.

Lindberg nosti esiin myös kriisinhallinnan tulosten vaikean arvioitavuuden. Arvioinnissa pitäisi pystyä hahmottamaan millainen kohdealueen kehitys olisi ollut ilman kansainvälistä väliintuloa. Esimerkeiksi hän nosti päättynyttä ISAF -operaatiota Afganistanissa ja tilanteen Syyriassa

– Afganistania voinemme ainakin jollain tavalla verrata Syyriaan. Syyriaan ei ole saatu aikaan minkäänlaista vakauttavaa operaatiota, ja siviiliväestö on joutunut kohtaamaan silmitöntä väkivaltaa jo vuosikausia. Pakolaisten määrä niin lähialueille kuin Eurooppaan kasvaa koko ajan. Tilanne tarjoaa myös otollisen kasvualustan ääriryhmille ja -liikkeille. Tästä näkökulmasta Afganistanissa tehtyä työtä ei sovi aliarvioida, hän sanoi.

Lindberg korosti kuitenkin kriisinhallintatyön merkitystä kansainvälisessä yhteistyössä ja verkottumisessa.

Kaiken kaikkiaan Lindberg näkee maailman olevan nyt toisenlainen kuin muutama vuosi sitten.

Toimintaympäristömme on muuttunut, eikä se ole vakaa.

Jarmo Lindberg

– Toimintaympäristömme on muuttunut, eikä se ole vakaa. Nopeatkin muutokset ovat mahdollisia. Kansainvälinen yhteistoimintamme laajenee ja syvenee, mutta vakauden tarpeeseen sillä ei kyetä vastaamaan, hän sanoi.

Lindberg viittaa ennen kaikkea Venäjään.

– Länsi tuli aidostui yllätetyksi Krimin valtauksessa - Venäjä kykeni strategiseen yllätykseen. Venäjän viimeaikaisia toimia ei mitenkään voi hyväksyä, mutta jatkossa yhteiseloa voisi auttaa se, että rakennamme paremman ymmärtämisen perustalle toiveajattelun sijaan, sanoi Lindberg.