Elonmerkkejä Kontiorannassa – yritystoimintaa entisessä varuskunnassa

Kontiorannan entinen varuskunta-alue on heräämässä reilun vuoden kestäneestä Ruususen unestaan. Ohjelmapalveluyrityksen asiakkaat viilettävät jo Höytiäisen jäällä moottorikelkoilla, lumikenkien jälkiä ilmestyy luminietoksiin ja turvesauna lämpiää entisessä sotilaiden rantasaunassa. Petipaikoistakaan ei ole pulaa, sporttinen hostelli tarjoaa yösijan 130 kulkijalle.

Kotimaa
Moottorikelkkoja Kontiorannassa.
Maiju Immonen / Yle

– Ilolla kerron, että olemme ottaneet taas askeleen eteenpäin. Kahden uuden matkailualan yrittäjän voimin edetään entisen varuskunta-alueen muuntamisessa siviilikäyttöön, kertoo Kontiolahden kunnan projektipäällikkö Mari Tarvainen.

Kontiorantaan halutaan synnyttää mittava vapaa-ajankeskus, neuvotteluja asiasta kiinnostuneiden sijoittajien ja toimijoiden kanssa on vireillä. Projektipäällikkö Tarvainen uskoo, että kuluvan vuoden mittaan kuullaan vielä lisää myönteisiä uutisia alueen tulevaisuudesta.

– Tyhjilleen jääneistä varuskunta-alueista Kontiorannalla tuntuu olevan eniten imua. Puhdas Höytiäinen, täyspitkä golfväylästö, upeat patikointi- ja hiihtomaisemat ja aivan vierellä oleva ampumahiihtostadion kansainvälisine tapahtumineen ovat ilman muuta valttejamme, Tarvainen toteaa.

Moottorikelkkoja, mönkijöitä, lumikenkiä ja kajakkeja

Uudet tulijat Kontiorantaan ovat ohjelmapalveluja tuottava Koli Activ ja hostelli-liiketoimintaa harjoittava Sport Bed. Heidän lisäkseen varuskunnan entisellä varikkoalueella on jo muunmuassa Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymän toimintoja, puusepän verstas ja sähköalan yritys.

– Me päätimme laajentaa toimintaamme Kolilta tänne Kontiorantaan oikeastaan aivan asiakkaiden toiveesta. Joensuusta Kolille on tuntuvasti enemmän matkaa, kuin tähän Kontioniemeen, ja monelle yritysasiakkaallemme olemme nyt paremmin saatavilla, kertoo Koli Activ Oy:n toimitusjohtaja Mika Okkonen.

Koli Activen toiminta on jo hyvässä vauhdissa, asiakasryhmät viilettävät moottorikelkoilla pitkin Höytiäisen hohtavia hankia. Viimassa vietettyjen tuntien jälkeen vuorossa on turvesauna ja ruokailu entisen sotilaskodin viereisellä rantasaunalla.

– Toimintamme ei toki ole pelkkää päristelyä, vaan asiakkaamme liikkuvat myös lihasvoimalla. Lumikengillä mennään hangessa ja kesällä muunmuassa melotaan Höytiäisellä, Okkonen kertoo.

Luonto-, ohjelma-, leirikoulu- ja ravintolapalveluja tarjoava yritys on aiemmin toiminut Kolilla jo noin 15 vuotta.

– Naistenpäivä ja Äijäpäivä tekevät jo kevään mittaan tuloaan, ja jatkossa rohkenen luvata, että lapsiperheillekin tulee tarjolle jotakin oikein mukavaa, Okkonen vihjaa.

Kasarmihostelli majoittaa sporttikansaa

Sport Bed käynnistelee hostellitoimintaa entisessä kasarmissa, petipaikkoja on heti alkajaisiksi 130. Yritys suuntaa palvelunsa erityisesti urheilu- ja ryhmämajoitusta tarvitseville.

Hostellissa on tarjolla urheilijoille arkisen tärkeät huoltotilat, jossa voi muunmuassa pestä pyykkiä. Myös liinavaatteet sisältyvät majoituksen hintaan.

Olen itse matkustanut vuosikausia lähinnä suunnistuskilpailujen myötä, ja majoittunut muiden urheilijoiden tapaan milloin koulujen urheilusalien lattioilla, milloin luokkahuoneissa. Sen myötä oikeastaan kypsyi ajatus tällaisen sporttihostellin palveluista

Heli Liukka

– Olen vuosia pakannut autoon viiden henkilön urheiluvarusteet ja liinavaatteet, majoittunut koulujen lattioilla ohuilla patjoilla, ja kotiin tultua pessyt tuoksahtavia, hikisiä treenivarusteita monta koneellista. Uskon tietäväni mitä urheilija majapaikaltaan toivoo, Heli Liukka naurahtaa.

– Sitäpaitsi, kyllähän oikeasta pedistä ponnistaa parempaan urheilusuoritukseenkin, Sport Bedin yrittäjä Heli Liukka toteaa.

Liukka teki yritystoiminnan taustaksi kyselyn urheiluseuroille, jkysyntää juuri tämän tyyppiselle sporttihostellille tuntuu olevan. Ruokailun osalta Sport Bed tekee yhteistyötä paikallisen pitopalveluyrittäjän kanssa.

– Suurtapahtumien mukana saapuvien ihmisten lisäksi uskoisin alkuvaiheessa myös suunnistajien löytävän meille. Kalevan Rasti tulee olemaan yksi sidosryhmistämme, seuran kautta saamme ajantasalla olevia suunnistusreittejä ja karttoja käyttöömme, Liukka kertoo.