Nouseeko Keniaan seuraava Piilaakso?

Kenialaiset rakastavat kännyköitä. Maan pääkaupungin Nairobin keskustassa on nopeampaa laskea, kuka ei puhu kännykkään kuin kuka puhuu. Mobiiliteknologia on myös yksi Kenian talouden vetureista. Maan hallitus haluaa Kenian nousevan yhdeksi maailman tärkeimmistä teknologiakeskuksista.

Ulkomaat
Yleiskuva pääkaupungista Nairobista.
Kenia houkuttelee Nairobiin rohkeita yrittäjiä.Yle

Matkapuhelinverkkojen leviäminen, mobiilitiedonsiirron edullisuus ja matkapuhelinten hinnan lasku ovat luoneet Keniaan otollisen maaperän IT-teknologian kehittymiselle. Tutkimusten mukaan jopa 80 prosentilla kenialaisista on käytössään matkapuhelin ja yli puolella väestöstä mahdollisuus käyttää internetpalveluita.

Kenialaiset käyttävät puhelimiaan paljon monipuolisemmin kuin monissa länsimaissa. Niillä maksetaan arjen maksuja kuten vuokria ja pysäköintimaksuja, mutta ne toimivat myös pankkina maassa, jossa vain pienellä osalla väestöstä on mahdollisuus avata tili pankissa. Mobiilimaksuissa Kenia on yksi maailman kärkimaita.

Tietotekniikan nopea leviäminen yhdistettynä nuoreen ja suhteellisen korkeasti koulutettuun kansaan, on saanut Kenian pääkaupungissa Nairobissa aikaan IT-alan startup-yritysten buumin.

Startup-yrittäjyys on Nairobissa trendikästä

Boniface Githinji perusti muutama vuosi sitten yhdessä koodaajaystäviensä kanssa Sematime-yrityksen. Yritys tarjoaa kouluille sähköistä palvelua, jonka avulla ne voivat lähettää oppilaiden koetulokset ja todistukset suoraan vanhempien älypuhelimiin.

Täällä tapahtuu uskomattomia asioita.

– Kenian startup-ympäristö on vielä alkutekijöissään. Meiltä puuttuu osaavia sovelluskehittäjiä, sillä suuret IT-jätit, kuten Google tai IBM vievät lahjakkaimmat nuoret. Olemme kuitenkin menossa oikeaan suuntaan, täällä tapahtuu uskomattomia asioita, Githinji kertoo Ylelle.

Sematimen toimisto Nairobin keskustassa näyttää samalta kuin nuorten koodaajien perustama pikkuyritys missä tahansa maailmassa. Nuoret näppäilevät kovaa tahtia tietokoneitaan ja puhelimiaan pohtien, miten saada investoijat vakuuttuneeksi lisärahoituksen tarpeellisuudesta.

Sematime on yksi lukuisista Nairobin uusista IT-yrityksistä. Startup-yrittäjyydestä on tullut täällä trendikästä. Pelkästä muoti-ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse, vaan hommaan on ryhdytty ihan tosissaan. Tästä kertoo se, että kasvava määrä riskisijoittajia on valmiita investoimaan näihin Kenian uusiin toivoihin.

Kenia tarvitsee kokeneita yrittäjiä ja rohkeita sijoittajia.

Nairobilainen yrityshautomo.
Nairobilaisessa yrityshautomossa pohditaan uusia sovelluksia.Yle

88mph-yrityshautomo sijaitsee Nairobin IT-keskittymän sydämessä Ngong Roadin varressa. Se rahoittaa Sematimea ja monia muita potentiaalia omaavia teknologiayrityksiä.

– Potentiaali täällä on valtava. Siinä missä länsimaissa mobiilisovellukset ovat usein pelejä tai muita viihdesovelluksia, täällä ne oikeasti parantavat ihmisten elämänlaatua. Kenia on vielä köyhä maa, joten täällä on paljon työsarkaa näille nuorille yrittäjille, sanoo 88mph:n Kenian toimiston johtaja Nikolai Barnwell.

Kenia on alkanut kiinnostaa yhä kasvavissa määrin myös länsimaisia sijoittajia. Jotkut kenialaiset startup-yritykset ovat jopa voittaneet palkintoja ja rahakkaita sopimuksia Piilaaksossa. Monet maailman suurimmista IT-yrityksistä ovat myös perustaneet toimiston Nairobiin.

– Kenialta puuttuu vielä paljon osaamista. Täällä ei ole monia pitkäaikaisia ja kokeneita yrittäjiä, jotka osaavat viedä yrityksen seuraavalle tasolle. Sama pätee rahoitukseen. Pienille yrityksille löytyy paljon starttirahaa, mutta kun puhutaan suuremmista summista, ovat nämä sijoittajat vielä harvassa, Barnwell toteaa.

Sijoittaja: Hommat täällä hoituvat nopeasti, todella nopeasti

Matkapuhelinten käyttäjien odotetaan ylittävän Afrikassa lähivuosina miljardin ihmisen rajan. Tämä edustaa valtavaa potentiaalia teknologiamarkkinoille, ja Kenia haluaa osansa tästä kehityksestä.

Totta kai tavoite on kunnianhimoinen, niinhän sen pitääkin olla.

Sen kunnianhimoinen tavoite on nousta yhdeksi maailman tärkeimmistä teknologiakeskuksista. Osana tätä ohjelmaa Kenia on alkanut rakentaa Nairobin ulkopuolella sijaitsevalle savannille Silicon Savannah- eli vapaasti suomennettuna Piisavanni-nimistä teknologiakeskittymää.

Mies mainoksessa käyttää tietokonetta.
Mainosmiehen unelma kenialaisesta nettikäyttäjästä.Yle

Monet pitävät projektia suuruudenhulluna, mutta Sematimen Githinji on siitä mielissään.

– Totta kai tavoite on kunnianhimoinen, niinhän sen pitääkin olla. Voimme saavuttaa tämän tavoitteen, koska vastaavia keskuksia on rakennettu muuallekin. Se olisi omiaan houkuttelemaan tänne lisää kansainvälisiä yrityksiä ja samalla kehittämään paikallista teknologiaosaamista, Githinji hehkuttaa.

88mph:n Barnwell muistuttaa, että tavoitteisiin on vielä pitkä matka:

– Houkutellakseen paikalle suurpääomaa, Kenian pitää osoittaa, että sen yrityksillä on kykyä kasvaa ensin keskikokoisiksi. Mutta hommat tapahtuvat täällä nopeasti, todella nopeasti, hän pohtii.

Yle / Petri Burtsov, Nairobi