1. yle.fi
  2. Uutiset

Massiivinen Rauhan lomakohde panostaa suomalaismatkailijoihin – venäläisten määrä laskee

Lappeenrannan ja Imatran rajalla sijaitsevalla Rauhan alueella on kylpylähotelli, loma-asuntoja, kauppakeskus ja kilometreittäin jää-, hiihto- ja kävelyreittejä. Alue on nojannut talviaikaan vahvasti venäläismatkailijoihin, mutta viime kuukausina markkinoinnin painopiste on siirtynyt kotimaahan.

Rauha, Lappeenranta
Rauha hotelli
Lauri Silvander/Yle

Lappeenrannan Rauhassa sijaitseva kylpylähotelli tarjoaa tällä hetkellä suuria alennuskampanjoita talvilomaansa suunnitteleville suomalaisille. Paikalliset matkailuyrittäjät odottavat samaan aikaan uusia asiakkaita venäläisten talvimatkailijoiden tilalle. Holiday Club Saimaa on saanut pidettyä hotelliasukkaden määrän korkeana vaikeasta tilanteesta huolimatta.

Rauhanrannassa Saimaan äärellä tapahtumapalveluita tarjoavan Salpasafarit Oy:n yrittäjä Petri Parkko kertoo, että talvikuukaudet ovat olleet Rauhassa tänä vuonna hiljaista aikaa.

Harva osaa sanoa, että täällä on tällainenkin paikka.

Petri Parkko

Parkko arvioi, että Rauhan alueen tulevaisuus riippuu paikallisten yrittäjien yhteistyöstä ja päättäjien halusta kehittää ja kasvattaa tietoisuutta Rauhasta.

– Nyt on selkeästi sellainen tilanne, että Lappeenrannan tai Imatran kaupungeissa ei tunneta Rauhaa. Harva osaa sanoa, että täällä on tällainenkin paikka. Täällä on myös paikallisia yrityksiä. Tietoa pitää saada eteenpäin. Sitä en osaa sanoa, miten siinä onnistutaan

Hotelli panostaa suomalaismatkailijoihin

Hotellinjohtaja Jussi Valtola vastaa Rauhan alueella sekä hotellista että kauppakeskus Caprista. Alennuskampanjoiden avulla hotelliasukkaiden määrä on pysynyt korkeana. Alueelle saapuu jatkuvasti uusia yritysryhmiä.

Venäläismatkailijoiden väheneminen ei ole ollut kuolinisku, mutta markkinoinnin painopiste on siirtynyt tänä talvena Suomen rajojen sisäpuolelle.

– Voimakkailla kampanjoilla olemme onnistuneet saamaan Rauhaan suomalaisia. Alkava helmikuu on jopa parempi kuin vuosi sitten, vaikka venäläisiä on aiempaa vähemmän. Talvilomalaisiakin on jo hyvin.

Kauppakeskus etsii vielä tasapainotilaa

Kauppakeskus Capri on puolestaan joutunut luopumaan muutamista liikkeistä. Viimeisin lähtijä oli Heinon Tukku. Osa vapautuvista tiloista menee uuden päivittäistavarakaupan käyttöön, mutta tilaa on vielä reilusti jäljellä. Kauppakeskuksessa on myös toimisto- ja liiketiloja.

Kun liikkeet keskiviikkona availivat oviaan, niin kauppakeskus oli vielä hiljainen. Saimaa Adventures tarjoaa Caprissa samantyyppisiä palveluita kuin rannassa sijaitseva Salpasafarit. Holiday Club omistaa osan yrityksestä.

Hotellin kampanjat ovat pitäneet esimerkiksi kelkkasafareita ja retkiluistelua tarjoavan liikkeen myynnin kasvussa.

– Kauppa on venäläisten osalta vähentynyt. Asiakkaita on kuitenkin edelleen. Olemme luottavaisin mielin. Meillä on hotellin kanssa vahvaa yhteistyötä. Kun hotellissa on väkeä, niin meilläkin on asiakkaita. Olemme lisänneet niitä palveluita, jotka kiinnostavat suomalaisia – esimerkiksi retkiluistelua, kertoo Saimaa Adventuresin Ville Harinen.

Sekä Holiday Club Saimaa että Rauhan alueen yrittäjät näkevät alueen tulevaisuuden Holiday Club Saimaan, paikallisten yrittäjien ja maakunnan asukkaiden yhteistyössä.

Lue seuraavaksi